Posljednji ovogodišnji Tramonto: Eksperimentalni jazz kolektiv Chui

Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji sa jazzom, elektronikom i beskompromisnim rock’n’roll pristupom već im je s prvim albumom Chui, 2012., osigurao kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Manifestacija Kreativni kolovoz Kreativnog Krka, za čiju je organizaciju zadužena Udruga Kreativni Krk, u srijedu, 02. rujna 2020. godine, u Frankopanskom kaštelu, s početkom u 21.00 sat, završava trećom po redu Tramonto sesijom, odnosno koncertom eksperimentalnog jazz kolektiva Chui.

Chui su mladi hrvatski kvartet koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji sa jazzom, elektronikom i beskompromisnim rock’n’roll pristupom već im je s prvim albumom Chui, 2012., osigurao kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Krajem 2013. objavljuju drugi album The Second Arrival koji poput prvijenca dobiva samo pohvale, kako od kritike, tako i publike., a 2015. godine i treći album Third Sun From The Stone koji je na gotovo svim nacionalnim top listama proglašen domaćim albumom godine, što dosad nije uspjelo niti jednom jazz sastavu u Hrvatskoj. Godine 2017. s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije snimili su Chui ovu glazbu, s kojima su rasprodali i nekolicinu koncerata uključujući i onaj u Velikom pogonu Tvornice kulture. Taj im je hvaljeni uradak donio dvije diskografske nagrade Porin: jednu za najbolji jazz album i drugu za najbolju jazz izvedbu. Prošle su godine objavili album Iz kapetanovog dnevnika, svojevrsnu odu znanstvenoj fantastici s referencama na najpoznatije naslove tog žanra, poput Star Trek, Star Wars, Moebius ili Ethernaut. Chui je, dosad, bio predgrupa: Medeski Scofield Martin & Wood (SAD), Etienne Mbappé & Su La Take (Fra), DKV Trio Hamid Drake, Ken Vandermark & Kent Kessler (SAD), Moon Hooch (SAD), Volcan Gonzalo Rubalcaba, Giovanni Hidalgo, Jose Gola & Horacio Hernandez (Kuba), Tarana (SAD)… Chui nastupa u sastavu: Toni Starešinić – klavijature & elektronika, Vojkan Jocić – sax & elektronika, Ivan Levačić – bubnjevi i Konrad Lovrenčić – bass.

Iako se ulaznica ne naplaćuje, s obzirom na ograničen broj mjesta zbog poštivanja epidemioloških mjera, one se moraju prethodno rezervirati, i to na način da svoje ime, prezime i broj telefona pošaljete ili u inbox Facebook profila Udruge Kreativni Krk, ili e-mailom na: kreativnikrk@gmail.com.

error: Content is protected !!