Ponovo je startala akcija sterilizacije mačaka po 50 posto nižoj cijeni

Osnovni cilj je  djelovati preventivno, i to s projektom Uhvati, steriliziraj i vrati koji se provodi već punih 18 godina po uzoru na slične inicijative iz cijelog svijeta

U suradnji s četiri veterinarske ambulante, riječka Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka Mijau i ove je godine, i to 15. siječnja, pokrenula akciju sterilizacije mačaka koja će trajati sve do konca veljače. Svi zainteresirani građani tako imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50 posto, što znači, ovisno o ambulanti, između 205,00 kn i 260,00 kn za ženke te 150,00 kn i 205,00 kn za mužjake. Zbog pojačanog interesa poželjno je naručiti se i termin rezervirati što prije!

S ciljem da se pomogne građanima, ali i da se  kontrolira populacija, posebice, slobodno živućih mačaka te spriječi njihovo razmnožavanje, Udruga već godinama organizira akcije, moleći pritom sve sugrađane da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce, pa i čak one mačke koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima. Naime, vlasnici mačaka, kao i oni koji samo mačke hrane odgovorni su za povećanje njihova broja te ako uistinu žele pomoći životinjama jedini ispravni i humani način jest sterilizacija ženki, ali i mužjaka zbog spolno prenosivih bolesti. Odgovorni su svi, a volonteri Udruge svima savjetuju, ako mačke imaju oko svojih kuća, da se udruže i sakupe sredstava za njihovu sterilizaciju.

Dodajmo, kako je mačke Zakonom zabranjeno uklanjati i ubijati. Isto tako protuzakonito im je uskratiti hranu, vodu i stanište. Iz Udruge napominju kako nemaju azil i ne prihvaćaju mačiće, a po Zakonu svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla ili ih sterilizirati/kastrirati.

Osnovni cilj je dodaju iz Udruge, djelovati preventivno, i to s projektom Uhvati, steriliziraj i vrati koji se provodi već punih 18 godina po uzoru na slične inicijative iz cijelog svijeta. Iz Udruge mole građane Rijeke, kao i čitave Primorsko-goranske županije da ljubimcima pomognu na pravi način – sterilizacijom, a čime se doprinosi normalnijem suživotu čovjeka i životinje.

Ako netko od građana želi sterilizirati mačke koje hrani, a ne može ih uhvatiti i postoperativno o njima se brinuti jer su mačke divlje, mogu se obratiti volonterima Udruge koji će im pružiti pomoć. Za više informacija o akciji možete se raspitati telefonom na: 091/543 5819 ili 091/887 5688.

Građani i direktno mogu kontaktirati sljedeće ambulante koje sudjeluju u akciji te se naručiti za termin:

  1. Veterinarska ambulanta privatne prakse Kućni Ljubimci, Kozala 51, Rijeka, dr. vet. med. Tamara Ferari Miškulin, tel. 051/514 399;
  2. Veterinarska ambulanta privatne prakse Trsat, Kuflekova 1, Rijeka, dr. vet. med. Sanjin Polić, tel. 051/216 042;
  3. Specijalistička veterinarska praksa RiVet, Istarska 15, Rijeka, dr. vet. med. Srećko Krešić i dr. vet. med. Jagoda Rosović, tel. 051/561 452;
  4. Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo 123/c, Viškovo, dr. vet. med. Eugen Turković, tel. 051 257 571.

Svi oni koji se odluče podržati akciju mole se da životinje na zahvat donesu natašte, i to u transportnim boksovima, te sa sobom ponesu čiste pamučne krpe. Vrlo je važno nakon operativnog zahvata mačku 24 sata držati u zatvorenom i prekrivenom boksu, u toplijem prostoru, a potom je još nekoliko dana imati pod kontrolom.

Izvor: Grad Krk
error: Content is protected !!