“Ostavi trag”: Otvorene prijave za volontersku akciju 72 sata bez kompromisa

Projekt će se održati od 12. do 15. listopada na 10-ak volonterskih akcija diljem otoka Krka

Volonterski projekt za mlade, “72 sata bez kompromisa”, četvrtu godinu za redom privući će mlade naših otoka na beskompromisno volontiranje. Prošle se godine preko 60 mladih volontera odvažili na volontiranje kako bi pomogli očistiti prirodu, dati ruku u terapijskom jahanju, urediti životne prostore suotočana, složiti drva, zasaditi bilje… Akcije su bile raznolike, a volonteri su beskompromisno darovali svoje vrijeme za dobrobit pojedinaca, a samim time i zajednice.

Slogan ovogodišnjeg projekta je „Ostavi trag “. Prijaviti se mogu svi mladi od 15 do 35 godina, samostalno ili u grupi do 5 članova ispunjavanjem obrasca na web stranici projekta: www.72h.hr  Moguć je i odabir dana volontiranja: petak, subota ili oboje. Nakon prijave, budući beskompromisni volonteri ne znaju na kojoj će volonterskoj akciji volontirati što je jedno od glavnih obilježja projekta. Time beskompromisno daruju svoje vrijeme, znanje i talente za dobrobit svoje zajednice.

Projekt će se održati od 12. do 15. listopada na 10-ak volonterskih akcija diljem otoka Krka. Sam projekt započinje u četvrtak, svečanom misom u katedrali koju će predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak. Nakon mise otvaranja slijedi podjela zelenih majica karakterističnih za projekt te ono najzanimljivije volonterima: otkrivanje volonterske akcije koja im je dodijeljena. Zatim u petak i subotu slijede volonterske akcije diljem otoka. U subotu, nakon svih volonterski akcija, održat će se zajednički ručak i druženje svih volontera u Oazi Kraljice Mira u Krku. Projekt završava nedjeljnom župnom misom u krčkoj katedrali koju će predvoditi krčki župnik, Vedrn Kirinčić.

Ustanova koja se nalazi iza  projekta u Krku je, kao i prijašnjih godina, Caritas krčke biskupije, a volonteri zaduženi za organizaciju su: Sanja Bjelobradić kao voditeljica projekta, Robert Brozić kao voditelj tima za logistiku , Lucija Depikolzvane kao voditeljica medijskog tima te Ana-Marija Brozić Kuća i Katarina Depikolzvane kao članice šireg organizacijskog tima.

Ovogodišnje volonterske akcije su tajna, ali smijemo otkriti gdje se sve prošle godine volontiralo.

Akcije su održavane diljem otoka, od Njivica pa sve do Krka i Punta, a jedna od akcija održana je na otoku Plavniku. U Njivicama na ranču „Moj Prijatelj“ naši su volonteri pomagali pri terapijskom jahanju koje ova udruga provodi te pomogli u održavanju ranča. U Puntu su u vrtu samostanu sestara Karmelićanki pomogli u izgradnji povišene gredice, te očistiti i uredili dvorište dječjeg vrtića “Katarina Frankopan”. U domu za starije osobe „Mali Kartec“ volonteri su uz pjesmu i zabavu zasadili raznoliko začinsko bilje dok je drugi dio volontera popisao novopristigle knjige u knjižnicu Doma. Ukoliko ste se u petak  prošetali gradskom rivom, mogli ste vidjeti beskompromisne volontere i korisnike centra za rehabilitaciju u zajedničkoj šetnji. Dio volontera je pak morao uzeti kremu za sunčanje sa sobom, a razlog tome je što su otplovili na otok Plavnik gdje su očistili plaže od otpada nakupljenog tijekom godine. U dvorištu Caritasa volonteri su podigli ogradu te započeli s uređenjem istog kako bi korisnici Centra za rehabilitaciju imali ugodan vanjski prostor za provođenje svojih aktivnosti. U Oazi Kraljice Mira volonteri su pilili drva za ogrijev koja su se kasnije distribuirala potrebnim obiteljima. Također, naši su volonteri pomogli čak trima otočnim obiteljima u uređenju životnog prostora : farbali su, čistili, uredili okućnicu te dali ruku i bilo kojem drugom kućanskom poslu.

“Puno toga zar ne? Želiš li i ti ostaviti trag u svojoj sredini? Odvažiti se na nešto novo? Upoznati nove ljude? Ako da, prijavi se na projekt!

Za sva pitanja organizacijski tim ti stoji na raspolaganju putem mail-a: 72sata.krk@gmail.com ili Instagram stranice: „72 sata bez kompromisa Krk“. Također, preporučamo ti da nas zapratiš na Instagramu jer ćemo ondje objavljivati sve informacije potrebne za prijavu”, kažu mladi volonteri.

error: Content is protected !!