Općinama i gradovima s područja Gorskog kotara iz županijskog proračuna raspoređeno 400 tisuća eura za održavanje cesta i linijski prijevoz

Donijet je Prijedlog odluke o odabiru projekata za raspodjelu sredstava namijenjenih pomoći u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta za 2024. godinu. Dodijeljeno je ukupno 140 tisuća eura gradovima i općinama na području Gorskog kotara te Općini Klana, izvijestio je zamjenik župana Vojko Braut na redovitom susretu s novinarima.

Dodaje kako je izvršna i raspodjela sredstava namijenjenih subvencioniranju pružanja usluga županijskog linijskog javnog cestovnog prijevoza putnika u 2024. godini. Iznos od 332 tisuće eura raspodijeljen je također svim devet goranskim gradovima i općinama te Vinodolskoj općini.

Primorsko-goranska županija nastavlja i s provedbom projekta „Županijska škola plivanja“. Projektom, vrijednim oko 75 tisuća eura, obuhvaćeno je oko 1150 učenika drugih razreda u 30 osnovnih škola, a za sve polaznike provedba ove aktivnosti u potpunosti je besplatna, rekao je Braut i najavio 26. sjednicu Županijske skupštine koja će se održati u četvrtak, 25. travnja s početkom u 10.00 sati u dvorani Rektorata Sveučilišta u Rijeci.

Na dnevnom redu je 12 točaka, uključujući Prijedlog odluke o rasporedu sredstava za financiranje dostupnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite Domu zdravlja PGŽ i Zavodu za hitnu medicinu PGŽ, koncesijama na pomorskom dobru, o razrješenju i imenovanju članova Savjeta za zdravlje PGŽ, radu Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata u PGŽ i druge.

Na početku konferencije za novinare, zamjenik Braut zahvalio je svim stanovnicima Primorsko-goranske županije na rekordnoj izlaznosti na parlamentarne izbore i pozvao sve građane da izađu na izbore za Europski parlament.

Pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar informirala je da će Primorsko-goranska županija sufinancirati prijevoz onkoloških pacijenata na terapiju deset jedinicama lokalne samouprave koje su se prijavile na javni poziv u ukupnom iznosu od gotovo 30 tisuća eura, i to za gradove: Čabar, Kastav, Mali Lošinj, Opatiju i Vrbovsko, te općine Brod Moravice, Lokve, Matulji, Omišalj i Viškovo.

Pročelnica je istaknula i da je objavljen Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu godišnje nagrade „Bijelo srce Primorsko-goranske županije“ medicinskim sestrama/tehničarima PGŽ-a koji provodi Podružnica Hrvatske komore medicinskih sestara PGŽ. Priznanje se dodjeljuje za izniman doprinos razvoju sestrinstva i očuvanju temeljnim moralnih vrijednosti i dužnosti medicinskih sestara/tehničara u skladu s Etičkim kodeksom.

Prijavu kandidata za Nagradu može podnijeti pojedinac, medicinska sestra/medicinski tehničar, Ustanova i/ili Udruga bolesnika Primorsko-goranske županije do 3. svibnja 2024. godine. Dodjela nagrada planirana je na svečanosti u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci u povodu obilježavanja 11. svibnja, Međunarodnog dana sestrinstva pod pokroviteljstvom PGŽ-a i Grada Rijeke.

Govoreći o nagradi, Čavar je naglasila da je ovo prigoda da im se na simbolični način zahvalimo. Kako je rekla, medicinske sestre i tehničari su od izuzetne važnosti i uz pacijenta su u najtežim trenucima.

Na novinarsko pitanje koliko nedostaje medicinskih sestara i tehničara u PGŽ-u, pročelnica je kazala da je teško pričati o točnom broju s obzirom da svakodnevno dolazi do promjene. Nedostatak kadra pripisala je dijelom otvorenom tržištu rada i podsjetila da je prošle godine povećana upisna kvota medicinskih sestara kao i da Županija aktivno radi na donošenju mjera za privlačenje zdravstvenog kadra.

error: Content is protected !!