Od Pariza do otoka Krka: Poznati hrvatski putopisac i dramaturg Jasen Boko stiže u Omišalj

Kako je Boko održao stotine predavanja o svojim putovanjima i knjigama u više zemalja, i druženje u Omišlju bit će prava poslastica

U četvrtak 23. 9. u 19 sati u Omišlju na otoku Krku, na lokaciji plaže “Jadran”, s pogledom na rezervoare JANAF-a, održat će se susret i druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom.

Broj sudionika na samoj lokaciji je ograničen na 30, a obvezne su rezervacije mjesta na mail prijave.programi@gkri.hr ili osobno u Knjižnici “Vid Omišljanin”. Susret ćete moći pratiti i uživo kroz prijenos na Facebook stranici Gradske knjižnice Rijeka.

Jasen Boko za sebe voli reći da je po zanimanju, barem onom u duši, zapravo – nomad. Radio je u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao se u Titicaci, nosio eksploziv u kamenolomu, rušio ostarjele dimnjake u tvornicama, spuštao se niz kanjone… Putovao je Putem svile lokalnim prijevozom, susreo se s Odisejom na Mljetu (dobro, ovo zamalo), tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj i Che Guevaru širom i poprijeko Južne Amerike, plovio Gangesom i Mekongom, penjao se slobodnim stilom u ekstremnim stijenama, putovao, putovao, putovao… Uz sve ovo kaže i da je “imao i ozbiljni dio života” – diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost, bio samostalni umjetnik, dramaturg, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, kazališni producent…

Dramski tekstovi igrani su mu u dvadesetak kazališta u 4 zemlje. Objavio je petnaest knjiga uglavnom putopisnih, ali i onih vezanih uz kazališnu problematiku kao i onih namijenjenih djeci: Tin, biografija Trideset godina putovanja, Na Putu svile (tragovima Marka Pola), Tragovima Odiseja, Putovanje za početnike, Za Aleksandrom Velikim u srce Azije (Zapisi iz zemalja gdje mitovi još žive), Dioklecijan – biografija kontroverznog rimskog cara: reformator ili progonitelj kršćana, Latinskom Amerikom uzvodno – za Che Guevarom od Patagonije do Kube, Život i smrt uz svetu rijeku (Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva, Djeca Titicace (slikovnica).

Knjige su mu prevođene na niz egzotičnih jezika (azerbajdžanski, turski, španjolski, čak i hrvatski!). Za svoje pisanje zaslužio je niz nagrada, a najvažnije su Kiklop za najbolju knjigu publicistike 2012. za knjigu Tragovima Odiseja te Marin Držić za dramu O kupusu i bogovima 2010. Pet godina bio je izbornikom Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci.

Kako je Boko održao stotine predavanja o svojim putovanjima i knjigama u više zemalja (čak i u Parizu!) i druženje u Omišlju bit će prava poslastica.

Program “Knjiga na nezgodnim mjestima” Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste. Programom se čitanje promovira na terenu neposredne prakse u zajednici i s ključnom porukom da najveći dometi hrvatske knjiške produkcije trebaju živjeti s ljudima, izvan prostora tradicionalne kulture a ujedno mogu služiti i za promišljanje konkretnih problema i izazova budućnosti.

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

 

error: Content is protected !!