Od danas obveza vožnje sa zimskom opremom

Zimska oprema obavezna je od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine na zimskim dionicama javnih cesta, a na području Primorsko-goranske županije obuhvaćaju staru državnu cestu D3 Rijeka – Zagreb te autocestu A6

Na hrvatskim je cestama od danas obvezna zimska oprema. Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013) određeno je da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839 kilometara autocesta i 1.523 kilometara državnih i županijskih cesta te 68 kilometara državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak, piše portal o kulturi i sigurnost prometa Žmigavac.hr

Na području Primorsko-goranske županije Odluka se odnosi su sljedeće prometnice:
A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7)
D3 Karlovac – Rijeka (D8) – radi se o tzv. staroj cesti prema Karlovcu

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. Naravno, zimska oprema može biti obvezna na pojedinim cestama i neovisno o navedenom razdoblju, ukoliko su nastupili zimski uvjeti – snijeg i poledica na kolniku (članak 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08)

Propisana zimska oprema u Hrvatskoj

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Zimske dionice u Hrvatskoj

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila i bitan čimbenik sigurnosti. Poželjno je da vozilo u svakoj sezoni ima odgovarajuće gume jer pri temperaturi nižoj od sedam stupnjeva ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena. Istraživanja pokazuju da je kod temperature od -10°C i  brzine od 60 kilometara na sat zaustavni put automobila s ljetnim gumama 55 metara, a sa zimskim nakon 44 metara. Razlika se još više povećava kod nižih temperatura.
Kazna za vožnju bez zimske opreme

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ukoliko vozač nastavi s vožnjom, prijeti mu novčana kazna od 1.000 kuna.

Propisana zimska oprema u europskim zemljama

U različitim državama Europe različiti su i zakoni u pogledu zimske opreme vozila. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod drugih, pak, u vrijeme proglašenih zimskih uvjeta na cestama  – kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili poledica. Zimsku opremu u većini zemalja čine četiri zimske gume, a u nekima su dozvoljene i četiri ljetne u kombinaciji s lancima za snijeg (u prtljažniku). Minimalna dubina profila na zimskim gumama kreće se od 3 do 4 mm, a ljetnih od 4 do 6 mm. Gume s čavlima dopuštene su u Estoniji, Finskoj, Latviji, Litvi, Norveškoj, Rumunjskoj i Švedskoj te u planinskim krajevima i kada je to posebnim znakom određeno, u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Austriji.

error: Content is protected !!