NZZJZ PGŽ sudjelovao na simpoziju „Respiratorne infekcije – racionalna primjena antibiotika u izvanbolničkoj populaciji“

Cilj nam je osvijestiti stručnu javnost o potrebi pravovremene dijagnostike i adekvatne primjene antibiotika, rečeno je na simpoziju.

Rijeka – Jučer je na Medicinskom fakultetu u Rijeci održano je stručno predavanje u sklopu Trajnog simpozija „Respiratorne infekcije – racionalna primjena antibiotika u izvanbolničkoj populaciji“.

„Tema je aktualna s obzirom na sezonu respiratornih infekcija, a smjernice za uporabu antibiotika, rezistencija na antibiotike, sve veća prevalencija hripavca samo su neke od diskusija na ovom simpoziju. Cilj nam je osvijestiti stručnu javnost o potrebi pravovremene dijagnostike i adekvatne primjene antibiotika. Ovaj simpozij dio je trajnog liječničkog usavršavanja koje Hrvatski liječnički zbor -podružnica Rijeka redovito provodi“, izjavila je članica Upravnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Rijeka i zamjenica ravnatelja NZZJZ PGŽ prim. Nataša Dragaš – Zubalj, dr.med.

„Ovog tjedna obilježava se i Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima što dovoljno naglašava važnost racionalizacije primjene antibiotika. Upravo antibiotici su jedini lijekovi koji imaju utjecaj ne samo na osobu koja ih konzumira, već i na cijelu zajednicu, a upravo je taj eksternalizirani učinak zapravo kolateralna šteta koja nije odmah vidljiva. Bakterije kontinuirano izložene antibioticima stječu otpornost na njih što predstavlja dugoročni problem“, kazala je izv.prof.dr.sc. Arjana Tambić Andrašević, dr.med iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Simpozij se održao u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Rijeka i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a u svojstvu predavača su prisustvovali izv.prof.dr.sc. Arjana Tambić Andrašević, dr.med. ispred Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, prof.dr.sc. Brigita Tićac, dr.med., Dobrica Rončević, dr.med. i dr.sc. Maja Farkaš, dr.med. ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Jadranka Karuza, dr.med. ispred specijalističke ordinacije obiteljske medicine.

error: Content is protected !!