Nizom kulturnih događanja PGŽ predstavlja rutu „Putovima Frankopana“ u Opatiji

“Kroz ovu manifestaciju, projekt će se na najbolji način predstaviti Opatijcima i Opatijkama, ali i opatijskim gostima i turističkim djelatnicima, koji će kroz razne kulturne programe upoznati ovu plemićku obitelj“

U povodu obilježavanja 180. obljetnice opatijskog turizma, Primorsko-goranska županija od 28. ožujka do 12. travnja 2024. godine na više gradskih lokacija predstavlja Kulturno-turističku rutu „Putovima Frankopana“ u Opatiji.

Kroz izložbu, kazališne predstave, prezentaciju interpretacijskih centara i izlet u Gorski kotar, višednevna manifestacija naziva „Upoznajmo Frankopane“, široj javnosti, ali i najmlađima te turističkim djelatnicima, približit će bogatu ostavštinu velikaške obitelji Frankopana koja je obilježila povijest ovog kraja.

Manifestaciju su u sjedištu Županije najavile zamjenica župana Marina Medarić, zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić i resorna pročelnica Sonja Šišić.

„Naš projekt Frankopana, koji traje čak petnaestak godina, ide dalje. Njegov početak obilježila je obnova kaštela i sakralnih objekata, a kroz posljednji dio, na kreativni način prenosimo priču o velikoj obitelji Frankopana koja je obitavala i djelovala na našem području. Kroz ovu manifestaciju, projekt će se na najbolji način predstaviti Opatijcima i Opatijkama, ali i opatijskim gostima i turističkim djelatnicima, koji će kroz razne kulturne programe upoznati ovu plemićku obitelj“, rekla je zamjenica.

Zamjenica Đukić izrazila je sigurnost da će predstavljanje Rute u Opatiji, koja je poznata po interpretaciji svoje bogate prošlosti, prepoznati, ne samo građani već i djelatnici u turizmu. „Ruta posjeduje veliki potencijal biti dodatna turistička ponuda na opatijskom tržištu jer se njezini lokaliteti nalaze samo na sat vremena od Opatije“, istaknula je zamjenica Đukić.

Manifestacija započinje otvorenjem izložbe „Upoznajmo Frankopane“ u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u četvrtak 28. travnja u 11.30 sati, najavila je pročelnica Šišić koja je predstavila bogati dvotjedni program. Tako nas, između ostaloga, očekuju predstava za djecu „Potraga za Frankopanskim blagom“, izvedba monodrame Ane Vilenice „Ana Katarina“ i niz radionica Udruge za oživljavanje srednjovjekovne povijesti Ordo Sancti Viti koja će demonstrirati vještine kaligrafije, mačevanja, srednjovjekovnih plesova i streličarstva.

Za turističke djelatnike organiziran je jednodnevni izlet “Jedan dan s Frankopanima” u okviru kojeg će se obići Brod na Kupi, Brod Moravice i Kraljevica, a u cilju da se turističkim djelatnicima prikažu ture koje je moguće realizirati kroz Frankopane i kao zanimljivu turističku atrakciju ponuditi posjetiteljima Opatije, dodala je pročelnica.

Manifestaciju zajednički predstavljaju Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suorganizaciji s Gradom Opatija i Festivalom Opatija. Ulaz na sve događanje je slobodan, uz prethodnu predbilježbu za predstave u Centru Gervais, a ulaznice se mogu preuzeti u Festivalu Opatija.

Detaljan program dostupan je na POVEZNICI.

error: Content is protected !!