Najavljen Dan narcisa u Primorsko-goranskoj županiji, obilježit će se i u Puntu, Baški…

Osim u Rijeci, Dan narcisa obilježit će se i u Bakru, Delnicama, Cresu, Moravicama, Čabru, Crikvenici, Kraljevici, Puntu, Baški, Novom Vinodolskom i Čavlima

Prve subote u proljeću tradicionalno se obilježava Dan narcisa, posvećen oboljelima od raka dojke, kojim se nastoji senzibilizirati javnost o važnosti ranog otkrivanja karcinoma dojke te brizi o vlastitom zdravlju.

U organizaciji Udruge žena operiranih dojki “Nada – Rijeka”, ovog petka i subote tako će se na riječkom Korzu provoditi edukacija kako obaviti samopregled dok je u subotu planiran nastup ženskih klapa Kastav i Vongola, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

„Svi su pozvani, i mlađi i stariji, kao što se odazivaju i na mamografske preglede, a što je izuzetno bitno za prevenciju. Jer se prevencijom na samom početku možemo vratiti na dobar put i što prije u zdravo stanje“, istaknula je predsjednica Udruge Nada Ivana Lohinski Babić.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Vesna Čavar uvodno je podsjetila kako su upravo iz Primorsko-goranske županije krenula tri programa ranog otkrivanja raka koji su u međuvremenu postali nacionalni uz poziv ženama da se odazovu na preventivne preglede.

„U okviru ranog otkrivanja raka dojke pozivaju se žene u dobi od 50 do 69 godina starosti, svake dvije godine, da obave mamografski pregled, kako bi sačuvale zdravlje jer u slučaju ranog otkrivanja bolesti, postoje velike šanse za izlječenje. Treba svoje strahove ostaviti po strani i redovito se pregledavati“, poručila je pročelnica Čavar i osvrnula se na novi mobilni mamograf u Gorskom kotaru kojim je od 1. veljače, od kada je u funkciji, napravljeno preko 300 pregleda.

U ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Helena Gilbotić Kresina naglasila je kako u 2021. godini u Hrvatskoj od raka dojke obolilo preko 2900 žena, od kojih 228 u našoj županiji dok je broj umrlih u laganom padu. „To nas ohrabruje i pokazuje da je nacionalni program uspješan. Još uvijek treba jako puno raditi na podizanju svijesti o važnosti prevencije te upravo zbog toga apeliramo na provođenje zdravih stilova života, jer promjenom loših u zdrave navike spriječava se trećina zločudnih bolesti“, rekla je.

Koordinatorica nacionalnog programa Ines Malić izrazila je ponos da je sve krenulo od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ te kasnije podignuto na nacionalnu razinu, a program se uspješno provodi već 17 godina.

„Cilj samog programa je što veći odaziv te praćenje i otkrivanje karcinoma u što ranijoj fazi jer je izlječivost veća od 95 posto ako se otkrije na vrijeme. Apaliramo da se sve pozvane žene odazovu na pregled, a ukoliko nisu, molimo ih da se jave na besplatni telefon 0800 200 041 ili putem maila mama.pgz@gmail.com. Ažurni smo unutar 24 sata i prilagodimo termin, bitno je samo da se javite i odazovete“, zaključila je.

Predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović Ružić pozdravila je ovu akciju te poručila čuvajmo sami sebe, pođimo od sebe, čuvajmo druge i budimo prijatelji jedni drugima.

Obilježavanje Dana narcisa organizira Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka u suradnji s Primorsko – goranskom županijom, Gradom Rijekom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Ligom protiv raka PGŽ, Medicinskom školom u Rijeci, Medicinskim fakultetom u Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca i jedinicama lokalne samouprave Primorsko-goranske županije. Osim u Rijeci, Dan narcisa obilježit će se i u Bakru, Delnicama, Cresu, Moravicama, Čabru, Crikvenici, Kraljevici, Puntu, Baški, Novom Vinodolskom i Čavlima.

error: Content is protected !!