Na Krku održan seminar o umjetnim grebenima, razgovaralo se i o problemima ribara i invazivnim vrstama

Prezentirana su jela od strijelke i plavog raka, dvije vrlo invazivne, agresivne vrste koje u našem podmorju ostavljaju pustoš i predstavljaju veliku opasnost za školjkarsku industriju, marikulturu i slično.

Kuća krčkog pršuta danas je ugostila Seminar o podizanju svijesti dionika na projektu i radionica o gospodarenju na umjetnim grebenima, u sklopu projekta Adri.SmArtFish, Interreg Italy – Croatia.

Opći cilj ovog projekta je osnažiti ulogu sektora priobalnog ribolova potičući njegov potencijal za inovacije u kontekstu plavog rasta (Blue Growth). U sektoru poput priobalnog ribolova, koji se razvijao jako dugo u bliskoj vezi s lokalnom tradicijom i specifičnostima, i u značajnoj ravnoteži s ekosustavom koji se iskorištava, elementi inovacije koji će najvjerojatnije donijeti najveće koristi neće biti prepoznate u procesima i tehnologijama, nego u pristupu regulaciji – upravljanju, te u valorizaciji proizvoda, u nastojanju da se poveća prilagodljivost i održivost.

“Ovaj je sektor prepoznat kao bitan i za održanje priobalnih i otočnih zajednica, i za zaštitu okoliša i u konačnici kvalitetne proizvode. Priobalje je pod jakim utjecajem niza opterećenja, od turizma, nautičkog i pomorskog prometa i stoga je u ovu temu uključen niz kompleksnih elemenata i problema koji ometaju svakodnevni rad ribara. Tu su i klimatske promjene i invazivne vrste koje ugrožavaju autohtoni podvodni svijet, ali istovremeno predstavljaju i nove mogućnosti za izlovljavanje. Na današnjoj radionici razgovarali smo o mogućnostima udruživanja naših ribara s talijanskim kolegama s ciljem postizanja ekonomske održivosti, jedna od tema bili su i grebeni u kontekstu ekološke održivosti i obogaćenja ribolovnog fonda, dok su treća tema bile gastronomske mogućnosti pripreme jela od novih, invazivnih vrsta”, pojasnila je Sanja Matić Skoko iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Konkretno, prezentirana su jela od strijelke i plavog raka, dvije vrlo invazivne, agresivne vrste koje u našem podmorju ostavljaju pustoš i predstavljaju veliku opasnost za školjkarsku industriju, marikulturu i slično.

Sudionici su ujedno ovu priliku iskoristili kako bi istaknuli probleme s kojima se susreću, ali i ozbiljne kriminalne radnje kojima se zagađuje podmorje, uz inertnost nadležnih službi i kompliciranu šumu propisa i nadležnih institucija koje nerijetko “prebacuju lopticu” bez konkretnog rješavanja problema.

Okupljeni su ujedno imali priliku doznati detalje o umjetnim grebenima koji će biti postavljeni u hrvatskom podmorju. Na području triju županija – Zadarske, Primorsko-Goranske i Istarske – kroz projekt Adri.SmArtfish će biti postavljena ukupno 3 umjetna grebena, na prethodno određenim podmorskim lokacijama. Sastanku su prisustvovali sudionici iz različitih domena i polja djelovanja kako bi se pokušalo iznaći najbolje rješenje za uvođenje gospodarenja na umjetnim grebenima.

error: Content is protected !!