Mimika Orchestra sjajnog Maka Murtića ovog vikenda stiže u Dobrinj

Mimika Orchestra je alternativni progresivni orkestar s jazz, folklornim i elektroničkim utjecajima kojeg vodi saksofonist i skladatelj Mak Murtić

Na placi u Dobrinju ove nedjelje 26.6. očekujemo jedan od najboljih domaćih regionalnih jazz orkestara – Mimika Orchestra. U mediteranskom ambijentu starog grada Dobrinja, očekujemo noć ispunjenu tradicionalnim ljestvicama pomiješanim sa zvukom big banda, promociju novog albuma “Altur Mur” i kvalitetnu večer kakvu rijetko viđamo na ovim prostorima. Ulaz je besplatan, koncert počinje u 21:00.

Mimika Orchestra je alternativni progresivni orkestar s jazz, folklornim i elektroničkim utjecajima kojeg vodi saksofonist i skladatelj Mak Murtić. Sastavljen od vokala, limenih i drvenih puhača, velike ritam sekcije i live elektronike, ovaj 20-eročlani orkestar izvodi Murtićevu trans-idiomatsku glazbu, koja slušatelje odvodi na pustolovinu, u kojoj se jazz stapa s drugim glazbenim vrstama i umjetničkim formama, pripovijedajući antropološke, kulturološke i mitološke priče prošlosti i budućnosti.

Posljednji album orkestra „Božanstva Zemlje i Vode“ bavi se staroslavenskom mitologijom i na njega je utjecala glazba s ovih područja, kao i izričaj big banda, progresivnog jazz/rocka te suvremene glazbe.

Osim glazbe sa svog posljednjeg albuma, Mimika Orchestra trenutno izvodi i novi materijal s nadolazećeg albuma „Altur Mur“, koji će uskoro izdati pod svojom vlastitom izdavačkom kućom Rika Muzika. Ovo izdanje bavi se glazbom Mediterana, odnosno jazzom/third streamom inspiriranom njome, mediteranskim krajolicima te narječjima u sklopu scensko-narativnog nastupa. Oba albuma povezuju specifični suvremeni pogledi na lokalne mitove i tradicije Balkana, u koje nas orkestar uranja kroz svoj kostimirani scenski nastup, dozivajući izgubljene te skrivene svjetove.

Program je suradnja Projekta Kulturni Dobrinj, TZ Dobrinj i Velvet Festivala. Program je sufinanciran putem natječaja “Jer svirati se mora 2“ provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.

error: Content is protected !!