Maškaranim mimohodom i spaljivanjem pusta završen Krčki karneval

Osim mnogih Krčana okupljenih na pokladni utorak, karnevalsko je vrijeme ispratila i povorka čije je čelo još jednom zauzeo nesretni pust, krivac za sve u prošloj godini proživljene nedaće

Na prostoru gradske rive u organizaciji Udruge Kreativni Krk i Karnevalske skupine Povero Keko, 13. veljače 2024., priređena je cjelodnevna maskirana zabava kojom je ispraćen ovogodišnji Krčki karneval. Tako se nakon jednomjesečne prevlasti maškara karnevalska zastava više ne vijori nad glavnim gradskim trgom – Velom placom, a ključevi grada iznova se nalaze u rukama gradskih vlasti, točnije gradonačelnika Darija Vasilića koji ih je uz kratko opraštanje od karnevalskog veselja primio iz ruku dobro raspoloženog meštra Keka.

Krčki karneval, podsjetimo, ove je godine, 13. siječnja, kao što tradicija nalaže, započeo podizanjem zastave i primoredajom gradskih ključeva, a nastavljen je predstavljanjem Karnevalske skupine Povero Keko i njihove maske Pošta(rija) nacionale na međunarodnoj povorci Riječkog karnevala koja je Korzom prodefilirala 11. veljače.

Osim mnogih Krčana okupljenih na pokladni utorak, karnevalsko je vrijeme ispratila i povorka čije je čelo još jednom zauzeo nesretni pust, krivac za sve u prošloj godini proživljene nedaće. A da bismo u proljetni period krenuli bez tereta što ga on simbolizira, nakon suđenja i osude pust je konačno spaljen, a s njim su, pretpostavimo, grad napustili i već pomalo zamorni duhovi zime.

Svoju potporu ovogodišnjoj karnevalskoj završnici uz organizatore najprije su, maskiranim mimohodom u jutarnjim i ranim prijepodnevnim satima, dali krčki vrtićarci i osnovnoškolci, dok je bez glasne pratnje Gradske glazbe Krk gotovo nemoguće zamisliti posljednji ovogodišnji maskirani mimohod. Nakon čina spaljivanja, na rivi okupljeni otočani nastavili su s druženjem uz svirku grupe Insula, no samo do ponoći jer Čista srijeda prvi je dan četrdesetodnevne korizme.

Izvor i foto: Grad Krk/Kreativni Krk

error: Content is protected !!