Majstori i Čarobnjakov učenik otvorili šestu sezonu programa Vama glumimo

Radnja hvaljenih Majstora odvija se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme (ili nedugo nakon) pandemije koronavirusa, a prati sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, ali i njihove majstore.

Dvama kazališnim programima, prvom namijenjenom odraslima, a drugom djeci, 19. i 20. veljače 2021. godine, pošlo je za rukom popuniti auditorij sportske dvorane osnovne škole, poštujući pritom sve epidemiološke mjere, što znači da otočani različitih generacija ovo zimsko vrijeme vole provesti uz dobru kazališnu predstavu.

Ovaj projekt Centra za kulturu Grada Krka, prigodno prozvan Vama glumimo, koji će zaključno sa svibnjom, svakog trećeg petka i subote u mjesecu, donositi popularne kazališne sadržaje, tako je započeo aktualnom komedijom Majstori Kazališta Moruzgva, da bi se dan kasnije nastavio djeci namijenjenim uprizorenjem Čarobnjakovg učenika, kreiranom prema predlošku J. W. Goethea, u izvedbi Gradskog kazališta Scena Gorica.

Radnja hvaljenih Majstora odvija se nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme (ili nedugo nakon) pandemije koronavirusa, a prati sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom, ali i njihove majstore. Bivši operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, dok u nedavno adaptiranom potkrovlju žena sanira štetu nastalu od potresa, pokušavajući, pritom, nastaviti sa životom nakon mučne rastave. Glavni pokretač svih tih aktera je strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koja se još uvijek osjeća u Zagrebu izluđujuća je, ali unatoč svemu, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan je mudar psihijatar odgovorio – čovjek je normalan dok god se može šaliti na vlastiti račun. Dakle, ako se složimo da humor ima iscjeljujuća svojstva takva terapija je, posebice ovih dana, nužno potrebna kako bismo zadržali makar zdrav razum!

Majstori su, dodajmo, oduvijek bili posebna vrsta. Kašnjenja, probijanja budžeta, nejasni troškovnici, otvoreni sukobi, talačke krize, džon obrazi, nesporazumi, ali i anđeoske intervencije kada ih najmanje očekujemo, samo su neki od elemenata koje prepoznaje svatko tko je ikada nešto pokušao popraviti u svome domu. No, kako je to izgledalo u kontekstu kazališne predstave? Glumci su pokušali adaptirati nekoliko prostora kako bi publika u duhovitom okviru sagledala dimenzije naših svakodnevnih, malih, ali iscrpljujućih tragedija. Neurokirurga u šaci je držao nepismeni radnik, samostalna i ostvarena žena suočila se s patrijarhalnim primitivizmom, profesor filozofije postavljao je pločice jer nije mogao pronaći posao u struci, bivši kockar i narkoman pokušao je shvatiti vrijednost novca fizičkim poslom, prezaduženi vlasnik firme za izvođenje građevinskih radova postao je nevjerojatno kreativan lažljivac, samohrana majka udovica kao izvor dodatnih prihoda uzela je alat pokojnog muža vodoinstalatera i počela postavljati cijevi, a tu su bile i vječne zvijezde viceva, Bosanci i Crnogorci… U ovoj komediji autorice teksta Ane Tonković Dolenčić i redatelja Krešimir Dolenčić, glumili su: Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Matija Šakoronja, Hrvoje Barišić i Dražen Bratulić.

Nakon smijehom prožetog petka, u subotu je red došao na one najmlađe koji su svjedočili pravom malom scenskom spektaklu. Čarobnjakov učenik narodna je bajka koja na duhovit način progovara o važnosti učenja, o marljivosti, ali i o posljedicama neznanja i lijenosti. Međutim, njezina je arhaičnost ovom predstavom mudro osuvremenjena, tako da bude što zanimljivija najmlađim gledateljima. Ona je tako donijela priču o čarobnjaku Vilibaldu kod kojeg zanat uči nespretni i pomalo lijeni šegrt, dječak Fricl. Kako čarobnjak uživa da ga se dvori, često zapovijeda komadima pokućstva, posuđu i predmetima da rade po kući, no Fricl, kako ne bi morao obavljati nikakve teške poslove, nastoji se domoći čarobne formule ne bi li i on mogao tako naređivati. Međutim, sve krene po zlu kada čarobnjak otputuje, a Fricl počne sam čarobirati što ga dovede u mnoge smješne situacije… Režiju ove atraktivne kazališne igre potpisuje Ivana Peroš, dok je dramaturgija djelo Dore Delbianco. Bajkovitu scenografiju osmislila je Vesna Režić, kostime Emina Kušan, dok su predstavu odigrali Vedran Komerički i Danijel Radečić.

Program se u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku nastavlja već 19. i 20. ožujka, i to najprije monodramom Mistero Buffo, nastalom u (ko)produkciji Kazališta Grupa i Triko Cirkus teatra, a potom i predstavom za djecu Nemaš pojma, Grizlijane, Kazališta Smješko, s time da se ulaznice po cijeni od 50,00 kn, odnosno 30,00 kn za dječje programe mogu kupiti u Galeriji Decumanus, u njezino redovno radno vrijeme, od ponedjeljka do petka, između 10.00 i 13.00 sati.

Izvor: Grad Krk
error: Content is protected !!