Krk proglašen najboljim malim gradom u kategoriji ukupne kvalitete života

U finale izbora najboljih gradova na području gospodarstva, pored laureata, ušli su Krk, Mali Lošinj, Novalja, Buzet (potkategorija malih gradova), Rovinj, Kastav, Umag, Poreč (potkategorija srednjih gradova), Pula, Dubrovnik, Krapina i Varaždin (potkategorija velikih gradova).

HvarSveta Nedelja i Samobor najbolji su gradovi na području gospodarstva, CresLabin i Šibenik kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a KrkRovinj i Čakovec najbolja su mjesta za život. Šampion povlačenja sredstava iz EU fondova je Grad Virovitica, a u sklopu ovogodišnjeg izbora najboljih gradova proglašeni su i najuspješniji županijski EU projekti.

Veliki projekt trećeg po redu izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su zajednički proveli internetski portal gradonačelnik.hr, dnevnik Jutarnji list i agencija Ipsos, 20. listopada 2020. godine, okrunjen je proglašenjem i dodjelom nagrada pobjednicima, naravno, poštujući sve epidemiološke mjere. Svečanost je održana u zagrebačkom Hotelu Hilton Garden Inn, a u program su uveli glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, predsjednik Udruge gradova Željko Turk, predsjednik Hrvatske udruge županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk te ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Nataša Tramišak, naglasivši u svome izlaganju važnost ove inicijative u nastojanju Vlade Republike Hrvatske da se izbori za dogovorenih 22 milijarde eura iz EU fondova.

Najboljim gradovima na području gospodarstva, u kategoriji mali, srednji i veliki grad, tako su redom proglašeni Hvar, Sveta Nedelja i Samobor, dok su Cres, Labin i Šibenik pobjednici po pitanju demografske, obrazovne i socijalne politike, s time da su Krk, Rovinj i Čakovec proglašeni najboljim mjestima za život, što je, ujedno, i najprestižnija kategorija. Šampionom povlačenja sredstava iz fondova Europske unije proglašen je Grad Virovitica. Među najuspješnijim županijskim EU projektima svoje su pobjedničke pozicije zaslužili: projekt Newlight Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije u kategoriji Doprinosi lokalnoj i regionalnoj zajednici, projekt Mala Barka 2 – Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana Primorsko-goranske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji, zatim projekt Budi STEMpatičan! Virovitičko-podravske županije u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama te projekt Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije Splitsko-dalmatinske županije u kategoriji Doprinos poduzetništvu. U posebnoj kategoriji izbora najboljih županijskih EU projekata u kojoj su čitatelji Jutarnjeg lista, putem posebne platforme, birali najboljeg, pobjedu je odnio projekt Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska Sisačko-moslavačke županije.

Čak četiri grada – Sveta Nedelja, Labin, Cres i Krk – uspjela su u ovogodišnjem izboru obraniti titulu najboljeg, no najveći uspjeh ipak je ostvarila Sveta Nedelja, jedini grad koji je triput zaredom uspio pobijediti konkurenciju i osvojiti naslov najboljeg grada na području gospodarstva!

Podsjetimo, u finale izbora najboljih gradova na području gospodarstva, pored laureata, ušli su Krk, Mali Lošinj, Novalja, Buzet (potkategorija malih gradova), Rovinj, Kastav, Umag, Poreč (potkategorija srednjih gradova), Pula, Dubrovnik, Krapina i Varaždin (potkategorija velikih gradova). U kategoriji demografske i obrazovne politike finalisti su bili Bakar, Buje, Krk, Novigrad (potkategorija malih gradova), Crikvenica, Poreč, Rovinj, Križevci (potkategorija srednjih gradova), Pazin, Čakovec, Bjelovar i Velika Gorica (potkategorija velikih gradova), a u kategoriji ukupne kvalitete života Hvar, Novalja, Mali Lošinj, Novigrad (potkategorija malih gradova), Poreč, Sveta Nedelja, Umag, Zaprešić (potkategorija srednjih gradova), Zagreb, Dubrovnik i Samobor (potkategorija velikih gradova). Po pitanju povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, u finalu su bili Križevci, Zadar, Rijeka i Zagreb.

Organizatori ove inicijative poručuju kako se nadaju da će ovaj izbor dodatno potaknuti sve gradske uprave da se u upravljanju svojim gradovima, kreiranju proračuna i planiranju projekata i mjera, potrude još više i bolje kako bi podigli razinu funkcioniranja i uspješnosti svojih gradova, te kvalitetu i standard života građana, te se tako još bolje pozicionirali u izboru najboljih gradova koji se očekuje i naredne, 2021. godine.

error: Content is protected !!