Krk danas bez novozaraženih, u upotrebi i novo proteinsko cjepivo

Od subote se koristi i novo proteinsko cjepivo, Novaxovid, kojeg je do sada primilo desetak osoba, navela je epidemiologinja i dodala da se cjepivo daje u dvije doze u razmaku od tri tjedna

Epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Danijela Lakošeljac navela je kako danas bilježimo 12 novooboljelih i 32 ozdravljene osobe, a broj aktivnih slučajeva iznosi 2020. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 302 uzoraka briseva što čini udio od 3.97% pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka.

Od ukupnog broja novooboljelih, 11 osoba su iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena te jedna s područja Gorskog kotara. Osam novooboljelih osoba pripada radno aktivnoj populaciji, četiri mlađim dobnim skupinama, a nema novooboljelih osoba starijih od 65 godina.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti danas je manji za pet pacijenata nego jučer i iznosi 60. U jedinici intezivne skrbi KBC-Rijeka na respiratoru se nalazi tri pacijenta što je jednaki broj kao i jučer, dok nije bilo umrlih osoba od bolesti COVID-19. Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je zbog pada broja aktivnih slučajeva, ali i broja hospitaliziranih osoba, u manjem padu te iznosi 2.97 posto.

Prethodnog tjedna, u odnosu na tjedan ranije, bilježimo povećanje novooboljelih od 20 posto, odnosno 300 osoba, no istovremeno se bilježi smanjivanje broja hospitalizacija za 2,27 posto. Preminulih osoba je sedam, kao i tjedan ranije.

Cijepljenje je i dalje u tijeku u prostorima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ svakim radnim danom od 8 do 19:30 sati i subotom od 8 do 15 sati. Cjepiva ima dovoljno, a od subote se koristi i novo proteinsko cjepivo, Novaxovid, kojeg je do sada primilo desetak osoba, navela je epidemiologinja i dodala da se cjepivo daje u dvije doze u razmaku od tri tjedna.

U PGŽ-u je u potpunosti cijepljeno 76,45% odraslog stanovništva, booster dozu je primilo 29,12% odraslog stanovništva. Epidemiologinja Lakošeljac pozvala je na cijepljenje trećom dozom budući da rezultati pokazuju veću otpornost na zarazu i simptome. U školskom sustavu nema promjene u odnosu na prethodni tjedan, zaključila je.

COVID stanje 13.3.2022.
error: Content is protected !!