Krčki Caritas organizira ljetovanje za više od stotinu ukrajinskih mališana

Ovim projektom posebna pozornost posvećuje se najranjivijima – djeci, koja sada prolaze kroz strašno vrijeme ruskog rata protiv Ukrajine sa svim posljedicama i razaranjima koje ono nosi

Nakon prošlogodišnjih pozitivnih iskustva Caritas Biskupije Krk i ovoga ljeta organizira ljetovanja za djecu iz Ukrajine u kući za odmor Dom Emaus u Martinšćici na otoku Cresu.

Caritas pruža podršku Ukrajinskom narodu na razne načine tijekom cijele godine, a ovaj projekt u suradnji s nacionalnim Caritasom Spes Ukrajine te podrškom Hrvatskog Caritasa počeo je početkom lipnja i traje do polovice rujna, te je predviđen dolazak ukupno oko 150 osoba kojima je osiguran smještaj, hrana te prigodni sadržaji i animacije za djecu. Trenutno u kući boravi 5. grupa djece, a do sada je ostvareno preko 1.200 noćenja.

“Ovim projektom posebna pozornost posvećuje se najranjivijima – djeci, koja sada prolaze kroz strašno vrijeme ruskog rata protiv Ukrajine sa svim posljedicama i razaranjima koje ono nosi. Vjerujemo kako i na ovaj način pomažemo kako bi djeca povratila svoje emocionalno stanje, oslobodila se stalne napetosti i straha koji proživljavaju gotovo godinu i pol dana. Neka djeca su u to vrijeme izgubila puno, oca ili čak roditelje, stariju braću, neka rodbinu, neka imaju roditelje u ratu, u zarobljeništvu, u bolnici. Neki roditelji su se već vratili, ali nažalost više nisu isti kao prije rata.

Ta su djeca proživjela bol gubitka, odvajanja, bijega, neka žive u ne uvijek zadovoljavajućim uvjetima. Mnoga su djeca uskraćena za obrazovanje i komunikaciju s vršnjacima. Kroz projekt prošla su i djeca s autizmom te djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi te nakon svake grupe svjedočimo njihovoj radosti,  bezbrižnosti i neizmjernoj zahvalnosti”, kaže Robert Brozić, voditelj projekta, i dodaje:

“Hrvatski Caritas daje financijsku podršku ovome projektu kako bi se mogao realizirati. U provedbi projekta sudjeluje i nekolicina volontera kao i donatori koji su podržali projekt raznim proizvodima i uslugama o čemu više pišemo na kraju projekta. Do tada trudimo se osigurati djeci uspomene koje će nositi cijeli život u lijepom sjećanju unatoč teškim vremenima koja pogađaju Ukrajinski narod… Veliko hvala svima koji su doprinijeli ostvarenju projekta”.

error: Content is protected !!