Krčke škole slavile na Kvizu o odvojenom skupljanju otpada

Piše: Jadranka Hofmann

U srijedu, 5. lipnja, je u Osnovnoj školi Frane Petrića u Cresu održan KVIZ O ODVOJENOM SKUPLJANJU OTPADA, u kojem su sudjelovale osnovne škole Kvarnerskih otoka: Osnovna škola Frana Krste Frankopana, PŠ Baška, Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj, Osnovna škola Frane Petrića Cres, Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab i Osnovna škola Malinska-Dubašnica.

Naime, već 21 godinu Društvo naša djeca Mali Lošinj u suradnji s Udrugom „PUT“ iz Labina te učiteljima razredne nastave kvarnerskih osnovnih škola, organizira odgojno obrazovni program pod nazivom: Program odvojenog skupljanja otpada, koji je ove godine imao zadanu temu: IZBJEGAVANJE NASTAJANJA OTPADA.

Svake godine je druga škola domaćin odvijanja Kviza. Ove godine red je bio na gradu CRESU, tako da nam je domaćin bila Osnovna škola Frane Petrića Cres.

U kvizu je sudjelovalo ukupno: 103 učenika + 9 učiteljica + 5 pedagoga + 2 predstavnika organizatora + 2 voditelja kviza, a podršku natjecateljima su svojim prisustvom dali i ravnatelji osnovnih škola sudionika susreta, predsjednica Društva Naša djeca Mali Lošinj, u ime organizatora i predstavnica Komunalnih usluga d.o.o. Cres- Lošinj, u ime sponzora.

Bilo je jako živo i veselo. Učenici su najprije predstavili školu i svoj uži zavičaj iz kojeg dolaze, prezentirali izrađene izloške na zadanu temu, a zatim je započeo sam KVIZ znanja s pitanjima o zaštiti okoliša, zbrinjavanja otpada i općenito pitanja iz ekologije, gdje su djeca pokazala vrlo dobro znanje i sve ekipe su prikupile približno isti broj bodova. Potom su slijedile sportske igre: nošenje krumpira u žlici, skakanje u vrećama, potezanje konopa i natjecanje u praktičnom znanju o odvajanju i pravilnom odlaganju pojedinih vrsta otpada. Sportsko natjecanje, u kojem dolazi do izražaja vještina, spretnost a i sreća, donijelo je i konačni rezultat natjecanja, pa je tako prvo mjesto osvojila Osnovna škola Malinska-Dubašnica, drugo mjesto Osnovna škola Frana Krste Frankopana, PŠ Baška, treće mjesto dijele Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj i Osnovna škola Frane Petrića Cres, a četvrto mjesto Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab. Svi su bili sretni i zadovoljni, u znanju su svi pokazali izvrsne rezultate a igre su bile fer i u sportskom duhu. Na kraju su se zajedno slikali, pozdravili i krenuli svojim kućama, puni dojmova i s odlukom: vidimo se slijedeće godine u Malinskoj!

Najljepša hvala domaćinu, Osnovnoj školi Frane Petrića Cres i ravnatelju Josipu Pope na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji ovog susreta, a i svim učesnicima: djeci na pokazanom znanju i radosti koju su nam svima pružili svojim uzornim ponašanjem i neizmjernim navijačkim veseljem, učiteljicama, stručnim suradnicama i ravnateljima osnovnih škola na dugogodišnjoj suradnji i podršci koju daju ovom programu. Hvala i gospođi Lori Luketa Dagostin i gospodinu Tuliu Dagostin na ovom Projektu, kojeg su autori, i koji su toliki niz godina ustrajali u suradnji s Društvom Naša djeca na njegovom provođenju.

Treba napomenuti da ovaj program ima preporuku Ministarstva obrazovanja, vrlo je koristan i poučava djecu ne samo o zaštiti okoliša, značaju odvojenog skupljanja otpada, nego i potiče na međusobno druženje, a ujedno djeca upoznaju i susjedne otoke. Ovo je isto jedna od edukativnih aktivnosti koju je nužno trajno provoditi u smislu ostvarivanja programa gospodarenja otpadom na našim otocima.

Posebna hvala sponzorima ovog susreta, jer bez njih ne bi bilo moguće prevladati troškove prijevoza, kupnju kapa za sve učesnike, pripremu i distribuciju priručnika, tiskanje priznanja, troškove domaćinstva i sl., a to su: Grad Mali Lošinj, Komunalne usluge Cres Lošinj d.o.o., Grad Cres, Grad Krk, Ponikve d.o.o. Krk,, Grad Rab, Vrelo d.o.o. Rab, Uslužni obrt Gra-Tis Mali Lošinj.

Najljepša hvala i medijskim pokroviteljima: Radio Lošinj-radio Jadranka, otoci.net, koji redovno izvješćuju javnost o svim našim aktivnostima.

error: Content is protected !!