Tri potresa jutros “zdrmala” otok Krk, prvi je bio dosta jak

O snazi potresa svjedoči i podatak da se osjetio na području gotovo čitave županije, pa i u Zagrebu i Sloveniji

Jači potres pogodio je ove nedjelje u 10:21 sati područje Gorskog kotara, šire područje Rijeke, riječkog zaleđa i primorja, a jako se osjetio i na otoku Krku.

Prema podacima EMSC-a, epicentar je bio na području Vrata, a magnituda je bila 3,5 prema Richteru. Potres je zabilježen na dubini od 5,3 kilometara. Uz snažno podrhtavanje, pratio ga je i zvuk tutnjave, a prvi podaci EMSC-a govorili su o magnitudi od 4.0 prema Richteru.

“Danas, 24. ožujka 2024. godine u 10 sati i 21 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres s epicentrom nedaleko Fužina, oko 20 km jugoistočno od Rijeke. Magnituda potresa iznosila je 3.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio u Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru”, objavio je pak PMF.

U 10:43 sati zabilježena su još dva slabija potresa.

Danas, 24. ožujka 2024. godine u 10 sati i 43 minute seizmografi Seizmološke službe zabilježili su dva slaba potresa. Jedan je epicentar imao oko 10 km južno-jugoistočno od Senja, a magnituda mu je iznosila 2.5, dok je drugi naknadni potres s epicentrom kod Fužina, magnitude 2.7″.

I ova podrhtavanja osjetila su se na području otoka Krka.

O snazi prvog potresa svjedoči i podatak da se osjetio na području gotovo čitave županije, pa i u Zagrebu i Sloveniji, dok EMSC bilježi na stotine prijava svjedoka:

“Prepali smo se i izašli van. Ljudi kažu da su i na ulici jako osjetili. Duga eksplozija” (Novi Vinodolski); “Jaka tutnjava, sve se treslo, krevet se dosta njihao” (Kraljevica); “Jaka detonacija i nakon toga je dobro, ali kratko zatreslo” (Rijeka); “Omišalj, osjetilo se dosta podrhtavanje”; “Malinska, prvo tutnjava zatim trešnja”; “Jako je streslo” (Milčetići); “Jaka grmljavina sa trešnjom dobro se osjetio” (Njivice); “Jako bučan potres, trajao je kratko ali se jako zatresla cijela zgrada” (grad Krk)…

Po do sada dostupnim informacijama zabilježeno je stotinjak poziva prema centru 112, ali dojava o šteti nije bilo. Također prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu PGŽ nije bilo poziva niti medicinskih intervencija ZZHM PGŽ, kao niti prema vatrogasnim postrojbama, izvijestila je Primorsko-goranska županija.

error: Content is protected !!