Izložbom Ususret Uskrsu predstavljeno recentno stvaralaštvo Kulturno-umjetničke sekcije Milo Seršić

Na izložbi su okupljeni razni dekorativni i uporabni predmeti nastali u mediju keramike, a koji su kreirani na radionicama pod vodstvom Renate Vojnić, krčke kiparice inspirativne energije

U krčkoj Galeriji Decumanus, 22. ožujka 2024. godine, otvorena je izložba Ususret Uskrsu Kulturno-umjetničke sekcije Milo Seršić koja djeluje u okrilju Zajednice Talijana Krk. Članice ovog aktivnog udruženja izložbeni su prostor ispunile raznim umjetničkim, dekorativnim i uporabnim predmetima nastalim u mediju keramike i filcane ovčje vune, a inspiriranim proljećem i tradicijom koja se vezuje uz proslavu Uskrsa.

Zajednica Talijana Krk, osnovana je 2003. godine, a danas je s puno ljubavi i entuzijazma vodi predsjednica Silvana Pavačić. Jedan od primarnih zadataka ovog sveprisutnog udruženja predstavlja očuvanje talijanskog kulturnog i kulturalnog identiteta, kao i organizacija uz to vezanih događanja, što njegove članice i članove čini važnim faktorom u ukupnom društvenom životu grada Krka. Uz mnoge znanstveno-edukativne aktivnosti u sklopu Zajednice djeluje i Kulturno-umjetnička sekcija Milo Seršić, okupljena 2008. godine, s tri trenutno uspostavljene radionice, i to dekupaža, keramike i filcanja vune što ih predano vode Božica Žic (dekupaž), Renata Vojnić (keramika) i Andrijana Rušin (filcana vuna). Svoje najrecentnije radove ovom su prigodom donijele: Ana Morić (keramika), Mariela Butorac (keramika), Laura Stenta (keramika), Silvana Pavačić (keramika i filcana vuna), Jasna Matulić (keramika i filcana vuna), Biserka Franolić (filcana vuna) i Jasminka Gršković (filcana vuna).

Izložbu su, pred punim auditorijem, zajednički otvorili Silvana Pavačić, predsjednica Zajednice Talijana Krk i Igor Gržetić, djelatnik Centra za kulturu Grada Krka, a kojima su se u predstavljanju postava pridružile i voditeljice radionica Renata Vojnić i Andrijana Rušin pod čijim su budnim okom i kreirani svi izloženi radovi.

– Zadovoljstvo mi je u prilici predstavljanja radova vrijednih članica Kulturno-umjetničke sekcije Milo Seršić koja djeluje u sastavu Zajednice Talijana Krk srdačno pozdraviti sve uzvanike, kazala je na početku Pavičić. Izložba koju imamo prilike razgledati nosi naziv Ususret Uskrsu, a priredili smo je povodom najvećeg i najznačajnijeg kršćanskog blagdana. Iznimno mi je drago da je izložba dio serije proljetnih zbivanja u gradu Krku. Kulturno-umjetnička sekcija Milo Seršić osnovana je 2008. godine, a svoju neprekinutu aktivnost duguje entuzijazmu, angažmanu i neumornosti članica Zajednice i mentorica kojima je povjereno vođenje triju umjetničkih radionica. Na izložbi su, dakle, okupljeni razni dekorativni i uporabni predmeti nastali u mediju keramike, a koji su kreirani na radionicama pod vodstvom Renate Vojnić, krčke kiparice inspirativne energije koja je u trenutku komad sirove gline u stanju oblikovati u prekrasan predmet.

Članice keramičke radionice koje su seriozno pratile upute njihove mentorice su Ana Morić, Mariela Butorac, Silvana Pavačić, Jasna Matulić i Laura Stenta. Druga je mentorica Andrijana Rušin, ujedno i aktivna članica Zajednice od samih početaka. U pripremi ove izložbe ona je odlučila prenijeti kreativnu vještinu filcanja, odnosno prerade sirove češljane, u ovome slučaju ovčje, vune. Polaznice ove radionice bile su Biserka Franolić, Jasna Matulić, Jasminka Gršković i Silvana Pavačić, a posvetile su se stvaranju šarenog cvijeća i atraktivnog nakita. Kao predsjednica Zajednice, moram se naposljetku zahvaliti svojim vrijednim članicama na trudu i neizmjernoj inspiraciji, zaključila je Pavačić.

Izložba Ususret Uskrsu bit će otvorena sve do 04. travnja, a postav se može razgledati od petka do subote, od 10.00 do 13.00 sati, odnosno 29. i 30. ožujka od 10.00 do 13.00 te od 18.00 do 20.00 sati, ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

Foto i izvor: Grad Krk

 

error: Content is protected !!