Izložbeni projekt Originalna kopija krčke grafičarke Andree Staničić predstavljen u Decumanusu

U Galeriji Decumanus, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, između 19. i 30. listopada 2020. godine, može se razgledati izložbeni projekt krčke grafičarke Andree Staničić, pod nazivom Originalna kopija, a čija je kustosica riječka umjetnica Vedrana Valenčić.

Riječ je projektu, prethodno predstavljenom u HDLU-ovoj Galeriji Juraj Klović u Rijeci, a koji uz crtačke, grafičke i slikarske eksperimente te svjetlosne instalacije i umjetničke knjige, nastale u proteklih nekoliko godina, donosi i najrecentniji ciklus u kojem autorica nastavlja s progresivnim istraživanjem sinergije računalne grafike s drugim (drevnijim) medijima, uz ostalo, propitujući odnos opipljivo-realnog i iluzivno-medijskog.

Izlažući radove objedinjene nazivom Originalna kopija, piše Valenčić, autorica nas uvodi u svoj poseban umjetnički svijet u kojem je upotreba starih i novih medija te klasičnih i suvremenih disciplina odrađena na jedan posve nov i zanimljiv način. Govoreći prvenstveno kroz medij grafike, autorica nastavlja istraživati proces stvaranja višemedijalnih djela, propitivati spojeve i suodnose tradicionalnijih i suvremenih grafičkih tehnika, poput računalne grafike, s drugim medijima: slikarstvom ili fotografijom. Grafike rađene tehnikom suhe igle, naknadno kolorirane, donose motive pčela, biljaka, perforirane skeletne konstrukcije listova, a karakterizira ih iznimna taktilnost. Biljke su krhke, savijeno cvijeće je suho, a njihovu nježnost i nepostojanost autorica dodatno podcrtava postavljajući odmah do grafičkog otiska polaroidnu fotografiju cvijeća u vazi – mrtve prirode koja progovara poput kakvog dokumenta. Tom usporedbom koja donosi šok višemedijalnosti jedne predodžbe, kao i minucioznim grafičkim potezima što se ogledaju u djelićima cvjetova koje rasplinjuje vjetar, počinjemo osjećati vremensku dimenzionalnost radova; evociranje prošlosti…

Međutim, umjesto u oblak, Andrea svoja sjećanja pohranjuje u svojim radovima, pa tako stvara umjetničku knjigu s motivom pčele, kao simbola sjećanja na djetinjstvo i djeda koji se bavio pčelarstvom. Ona, također, koristi tehniku kolaža tj. svoje grafike upotrebljava kao materijal za kolažiranje. Kroz medij slikarstva, tehnikom akvarela unoseći boju, oplemenjuje i nadopunjava grafički crtež. Ekološki promišljene knjige već žive činjenicu kako je reciklaža danas nužna. Ponovnom upotrebom odbačenih papira i korica knjiga nastaju stranice i ovitak umjetničke knjige u kojoj motiv pčele dodatno potencira ekološku poruku. Ono što je vrijedno često je osjetljivo i treba našu zaštitu, jer u doba tehnološke razvijenosti, vrijednosti jednostavno nestaju ili im prijeti nestajanje, i ostajanje samo u sjećanju…

Andrea Staničić rođena 1983. u Rijeci. Diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, studij Likovne kulture. Poslijediplomski studij završila je 2011. godine na Akademiji likovne umjetnosti i dizajna u Ljubljani. Članica je HDLU-a Rijeka. Živi i stvara u gradu Krku. U svojem radu sklona je interakciji tradicionalnih medija i novih tehnologija, s time da je okosnica gotovo uvijek grafika koju redovito suočava s drugim medijima.

Izložba Originalna kopija Andree Staničić može se u Galeriji Decumanus razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

error: Content is protected !!