Izložba “Danuncijada na otoku Krku” stiže u Omišalj

Arditska strahovlada na otoku Krku započela je 13. studenoga 1920. godine i trajala je nepuna dva mjeseca

U vijećnici Općine Omišalj od 2. do 20. svibnja će se moći pogledati izložba „Danuncijada na otoku Krku“, koje su autori dr. sc. Tea Perinčić i dr. sc. Tvrtko Božić. Izložba je nastala u suradnji Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Prije same izložbe, a u povodu obilježavanja stogodišnjice prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom području, održan je 5. lipnja 2021. godine u Krku znanstveno-stručni skup Danuncijada na otoku Krku. Skup je okupio sedmero izlagača s otoka Krka i iz Rijeke, koji su svojim temama obuhvatili razdoblje od kraja Prvoga svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine. Navedeno razdoblje odnosi se na zauzimanje grada Rijeke, a kasnije i otoka Krka od strane talijanske okupacijske vojske.

Unutar tog razdoblja talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D’Annunzio je na čelu svojih legionara i ardita ušao u grad Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera, koja je obuhvaćala i otok Krk.

Arditska strahovlada na otoku Krku započela je 13. studenoga 1920. godine i trajala je nepuna dva mjeseca. Bila je obilježena terorom nad domaćim stanovništvom, pljačkanjima njihove imovine, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta (Punat i Dobrinj). U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške još je prisutno sjećanje na „Krvavi Božić“ 1920. godine. Najžešći otpor arditima pružili su stanovnici Punta organiziranom obranom svog mjesta, da bi u siječnju 1921. godine Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima sa susjednog kopna zadali arditima konačan poraz.

Izložba predstavlja upravo ova zbivanja. Izložbeni materijal dio je arhivske građe pohranjene u Državnom arhivu u Rijeci, fotografija iz riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, koji je i partner izložbe, te privatnih fotografija sakupljenih tijekom istraživanja teme.

 

error: Content is protected !!