FOTO Povratak na Prnibu: liburnski zdenac na Piculu i stara vjetrenjača na Trojni

Piše: Petar Kopanica

Povratak na Prnibu. Po ovoj buri? Da, upravo me je bura privukla da još jednom posjetim ostatke stare vetrenjače – mlina na Trojni.

Prije Trojne, otišao sam do liburnskog zdenca na Piculu. Susret i upoznavanje s Petrom u čijem je masliniku zdenac. Pred godinu dana maslinik je zarastao u bštran (bršljan). Danas predivno uređen maslinik i polje. Budući dom pčela.

Zdenac još uvijek pun vode, tako da nisam mogao sa sigurnošću prebrojiti skaline. U uhodnom razgovoru Petar mi je ispričao lijepu priču o pčelama i medu. Koliko ima vrsta meda? Ne znam, ali znam da sam od Petra dobio med od beštrana (bršljana) i upoznao se s njegovom ljekovitošću. Hvala Petre.

Prniba.
Prvo Melo, dio pjeskovite plaže, ali je preko njega bura prostrla zeleni tepih, alge.
Koračam prema vetrenjači. U djetinjstvu sam čuo da su Trojna, Zampole i Picul bile žitnice Punta, i da se je na tom dijelu nalazila vjetrenjača. U mojim šetnjama uz more ugledao sam ostatke zidova. Crkva, kapela? Dugo nisam bio siguran, da li je to kapela ili vetrenjača. Prošlo je samo 30 godina, kada mi je arhrolog Ranko Starac potvrdio da su to gotovo sigurno temelji vetrenjače, mlina. Položaj ostataka temelja i današnja bura to samo potvrđuju.

Jučer sam nosio brašno da označim put do mlima na Rakoviku. Danas imam u torbi palentu. Za označavanje puta? Ne, za vičeru. Bura pojačava.

Gledam kako uredno slaže naplavine od drva i plastike na obalu. Stvarno se bura – zima zavlači pod prste. Pozdrav vetrenjači. U jednom trenutku osjećao sam se kao Don Kihot s plavom vrećom smeća, na ramenu.

Povratak u Punat uz dan proveden uz more. Neka i večera bude s plodovima mora. Palenta mi je u rusjaku. Hvala Petru na medu od bršljana, a susedu Ivici na dimljenim dagnjama.

Večera: Buzara od dimljenih dagnji iz Kaštel Kambelovca, oplemenjena s dagnjama iz Puntarske drage, s palentom posipanoj listićima kadulje. Dobar vam tek!

 

error: Content is protected !!