INTERVIEW Daniel Manzoni, direktor TZ-a Malinska: Ako bude sve u redu, mogli bi dostići 50% lanjskih ostvarenja

Balansiramo na tankoj liniji između opreza, opuštanja i katastrofe koju bi moglo izazvati novo naglo širenje korona virusa. “Katastrofe” ne samo u zdravstvenom smislu, nego i gospodarskom, a upravo taj fini balans najosjetljiviji je u sferi turizma. Nekoliko slučajeva zaraze mogu biti razlog za paniku i odluku susjednih država da zatvore svoje granice prema Hrvatskoj, a to bi bio golem udarac za sve koji ovise o prihodima iz turizma.

Bez sumnje, pred nama je nikad izazovnija sezona za turističke djelatnike i turističke zajednice, koje moraju naći način kako obogatiti turističku ponudu kvalitetnim sadržajem, a ipak na siguran način za sve uključene. Prošloga petka razgovarali smo sa direktorom TZ-a Malinska Danielom Manzonijem, koji je uz veliku dozu opreza najavio neke od manifestacija koje su se trebale održati u ovoj popularnoj otočnoj destinaciji. Oprez se pokazao opravdanim, jer samo koji dan kasnije iz predostrožnosti je otkazan Malinska BeerFest, koji se trebao održati ovoga vikenda.

“Unatoč istinskoj želji za održavanjem trećeg izdanja ovog mini festivala, svjesni nemogućnosti osiguravanja epidemioloških mjera u cijelosti, te s obzirom na početak turističke sezone u već dovoljno otežanim okolnostima, organizatori su zajednički donijeli odluku kako se Malinska BeerFest ipak neće održati ove godine. Iskreno zahvaljujemo svima koji su imali namjeru doći, vraćamo se dogodine s još boljim programom i ponudom”, objavili su organizatori Malinska BeerFesta Malinska.

“Bolje spriječiti nego liječiti. Sada smo u nekom statusu quo, morat ćemo razmišljati o novim sistemima kako bilo što organizirati. Fešte na otvorenom, na kojima ne možemo kontrolirati broj ljudi niti razmak među njima, u ovom su trenutku problem. Morat ćemo dobro razmisliti i biti jako kreativni pri organizaciji bilo čega”, kaže nam Daniel Manzoni, pred kojim su bez sumnje najveći profesionalni izazovi dosad.

No razloga za optimizam ipak još ima.

“U ovoj situaciji svaka brojka nas veseli. Većina hotela je otvorena krajem svibnja i početkom lipnja, svi su uložili i dodatna sredstva kako bi pružili sigurnost svojim gostima. Brojke polako rastu, osobito otkako je otvoreno austrijsko tržište. Naravno, nisu to brojke na koje smo navikli, ali imamo sreću što smo najbliže more većem dijelu Europe i ne ovisimo o avio prometu. Osim toga, most se više ne plaća, epidemiološka situacija na otoku je zasad jako dobra tako da smo zaista dostupni svima. Računamo i na jednodnevne izletnike iz Rijeke i riječkog prstena koji su ranije možda više gravitirali Istri. Osim toga, statistike kažu i da gosti sada manje putuju i duže ostaju na jednoj lokaciji, pa prosječni broj noćenja sa sedam polako raste i do deset po gostu. Malinska ima i jako puno nekomercijalnog smještaja, ali i kuća za odmor kod kojih značajno manje dolazi do otkaza rezervacija”, kaže nam Daniel Manzoni.

“U prvih 19 dana lipnja došli smo do nekih 20 do 25 posto ostvarenja u odnosu na prošlu godinu, odnosno na oko 8500 noćenja. Privatni smještaj stoji nešto bolje od hotela, što ne čudi jer 80 posto smještajnih kapaciteta čini upravo privatni smještaj. Hoteli ostvaruju oko 10% noćenja u odnosu na lani, no to nisu sasvim realne brojke jer nisu svi kapaciteti bili otvoreni od 1. lipnja. Naša klasična tržišta i dalje ostaju dominantna: Njemačka, Slovenija, Austrija i hrvatsko tržište su pri vrhu”, dodaje.

Kad je ponuda u pitanju, ove godine vrijedi ona “kad se male ruke slože”. Za razliku od prethodnih godina kada su jedni drugima predstavljali konkurenciju, ove godine sve turističke zajednice ujedinile su snage pod krovnom TZ otoka Krka, kako bi uskladile datume manifestacija i zajednički iznijele promociju. Otok kao cjelina, to je smjer koji bi se i inače trebao njegovati, uvjeren je Manzoni.

“Tako je nastao Krk Bike Story, čija posljednja etapa ovoga vikenda starta iz Malinske i za koji vlada velik interes. Osim toga, svaka od turističkih zajednica pokušat će zadržati i neke svoje prepoznatljive manifestacije. Kod nas su to Malinskarske noći, Dan Općine Malinska, Polinarova i tradicijska regata Homo na jidra koja je na redu u rujnu, skupa sa Malinska Runom koji organiziramo sa Hotelom Malin. Tu je i Olive touch, organizirano branje maslina u kombinaciji sa wellness ponudom malih hotelijera na području općine. Riječ je o manjim grupama i individualnim programima, što se pokazalo odličnim. Imali smo puno planova i za ovu i za iduću godinu, no eto… Moramo biti strpljivi. Prednost ćemo dati lokalnim glazbenicima i izvođačima, kojima ćemo tako također dati podršku”, kaže direktor TZ-a Malinska. Sve navedeno je u planu, ali istovremeno i pod velikim upitnikom, jer uvelike ovisi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Najbolje tome svjedoči i upravo otkazani Malinska BeerFest.

“Što će biti dalje, možemo se samo nadati. Svaki dan može se dogoditi nešto što nas može baciti na koljena. U idealnoj verziji razvoja događaja, ako ne bude nikakvih iznenađenja i ostanemo na ovako dobroj epidemiološkoj situaciji, vjerujem da možemo dostići i 50 posto ostvarenja prošle godine. Tako nekako stoje hotelske rezervacije za ostatak ljeta. No, sve je last minute, storno uvjeti su jako fleksibilni i sve se to može promijeniti u trenu, zato idemo korak po korak. Uz puno opreza, dobru epidemiološku situaciju i dobre vremenske uvjete, idemo dan po dan”, zaključuje Daniel Manzoni.

error: Content is protected !!