Gala večera za pamćenje: “Smokve by Deni Srdoč” i vrhunska vina Kvarnera oduševili Krčane i njihove goste

Foto: Borut Brozović (Studio B)

Sudeći po reakcijama gostiju i uzvanika, vrhunska gastronomija u Krku se iznimno cijeni i željno iščekuje te svakako ima svoju publiku, što je siguran pokazatelj da bi slične gastro događaje u budućnosti mogli ponovo doživjeti na Zlatnom otoku

15. po redu Dani smokava u gradu Krku ove su godine doživjeli i svoje gala izdanje, i to u vidu jedinstvene večere s prepoznatljivim potpisom Michelinove zvijezde s krčkim korijenima, chefa Denija Srdoča. “Smokve by Deni Srdoč” ili gastro hommage otočnoj kraljici voća – smokvi – polučio je izuzetan interes među ljubiteljima gastronomije pa se za ovaj jedinstveni događaj već samo koji sat nakon puštanja pozivnica u prodaju tražilo mjesto više.

Za ekskluzivno gostovanje u restoranu u restoranu Marina Blue, krčkog hotela Marina, 29-godišnji glavni chef restorana „Nebo by Deni Srdoč“ pripremio je slijed jela sa smokvom kao pravom zvijezdom večeri. Pravi gurmanski doživljaj ovom je prilikom popraćen vinima Kvarnera, a uz pomoć nedavno osnovane Udruge Vina Kvarnera/Kvarner Wine. Vinsku prezentaciju vodio je tajnik udruge Žarko Stilin Belac, uz vinare, a menu je sadržavao maštovite delicije na temu smokve. Dok su se gosti zagrijavali i smještali za stolove s pogledom na more i krčku rivu, posluženi su pjenušci dobrodošlice – Maličić vinarije Šipun i pjenušac Gospoja.

Menu je otvorio juneći tartar s umakom hollandaise, tostirana focaccia, emulzija od vlasca i ukiseljene smokve, uz pjenušac Plovanić od sorte belica, OPG-a Plovanić.

Drugi slijed bio je oslić u marinadi s odležanim koromačem i ciklom u umaku od naranče i smokava te s majonezom od spiruline, kojega je sjajno pratila žlahtina Sveta Lucija vinarije Antuna Katunara. Riječ je o sjajnom vinu koje nedavno osvojilo bronačnog Decantera u Londonu.

Slijedio je rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi, uz koji je poslužen hvaljeni vrhunski rosé Trojišćina vrbničke vinrije Šipun.

Mesni slijed nastavljen je uz filet slavonske crne svinje glazirane smokvama te espuma krumpir s hrenom, hrskavo sotirano povrće i jus, a vinski par pritom je bio izvrstan Sansigot Kuće vina Ivan Katunar, vino/sorta koja je upravo zahvaljujući krčkim vinarima spašena od izumiranja.

Desert je bio svojevrsna slatka fantazija: čokoladna terina s kremom od vanilije, crumble od lješnjaka i flambirane smokve. Vinski partner bilo je Misno vino (žlahtina) poznate Poljoprivredne zadruge Gospoja. Nakon svega, gosti su kušali i vino iznenađenja, prošek Novi poret ugostiteljstva i trgovine Nada iz Vrbnika.

Bila je to za sve prisutne večer(a) za pamćenje – s kraljicom smokvom u središtu gastro zbivanja, a uz ugodnu glazbenu pratnju Spart Jazz Dua. Sudeći po reakcijama gostiju i uzvanika, vrhunska gastronomija u Krku se iznimno cijeni i željno iščekuje te svakako ima svoju publiku, što je siguran pokazatelj da bi slične gastro događaje u budućnosti mogli ponovo doživjeti na Zlatnom otoku.

15. Dani smokava nastavljaju se uz bogatu ponudu u 15 odličnih krčkih ugostiteljskih objekata i odličan edukativni i prodajni program, koji možete provjeriti OVDJE.

error: Content is protected !!