FOTO Vrbničko polje kao veliko jezero, ugroženi mladi vinogradi; DHMZ najavio nove poplave

Državni hidrometeorološki zavod objavio je narančasto upozorenje za petak zbog mogućih grmljavinskih nevremena te kiše koje će ponegdje biti i preko 100 mm po četvornome metru, uz moguće bujične poplave

Obilne oborine koje posljednjih tjedana ne štede otok Krk, zadaju pune ruke posla vatrogascima i vlasnicima poplavljenih prostora, a razmjeri “potopa” možda se najslikovitije vide na području Vrbničkog polja. Naime, ono se ovih dana pretvorilo u poveće jezero, budući da zemlja, kao ni postojeći odvodni kanali, ne uspijevaju “popiti” toliku količinu vode.

“Ove poplave najviše će utjecati na mlade vinograde, koji se još nisu dobro ukorijenili i razvili – oni su u najvećoj opasnosti. U Vrbničkom polju u posljednje je četiri godine značajno poboljšan meliorativni sustav, voda pomalo otječe, ali sve ovisi o tome koliko će dugo ovakvo stanje potrajati i kakve nas oborine tek očekuju. Kroz povijest, ljudi su ovdje mudro birali dobru podlogu koja se dobro nosi s velikom količinom vode, ali valja reći da sada govorimo o oko 200 litara vode, a to je zaista ogromna količina. Zna se i inače dogoditi da u zimskim mjesecima imamo poplave, ali ovakve oborine se nisu dogodile zaista dugo”, kaže agronom Ivica Dobrinčić, vlasnik vinarije Šipun i predsjednik Udruženja Kvarner Wines, koji i sam strahuje za vlastite mlade vinograde.

Ipak, kako napominje, čak ni u ovakvim okolnostima Vrbničko polje se nije u potpunosti našlo pod vodom, odnosno mnogi dijelovi polja ipak su pošteđeni poplave.

Nažalost, prognoza otočanima ne ide u prilog: nakon dva dana pauze, nove obilne oborine na Krku se očekuju već u petak i tijekom vikenda. Državni hidrometeorološki zavod objavio je narančasto upozorenje za petak zbog mogućih grmljavinskih nevremena te kiše koje će ponegdje biti i preko 100 mm po četvornome metru, uz moguće bujične poplave. Također, DHMZ upozorava i na jako jugo koje će također sljedećih dana mjestimično raditi probleme na području otoka Krka i čitavog Kvarnera.

Smirivanje vremena, uz pad temperature, očekuje se tek početkom sljedećeg tjedna.

Foto: Općina Vrbnik

error: Content is protected !!