FOTO/VIDEO Više od 300 objekata na Piciku prkosi Gradu, zakonima i pravilima. Gradi se i dalje

Picik je danas čitav jedan nelagalan grad koji se prostire na 250 tisuća četvornih metara cesta, ograđenih parcela, terasa.

28 čvrstih objekata, 181 montažna kuća i 88 kamp kućica – a sve to na mjestu gdje bi, da je sve po propisima, trebala stajati stoljetna autohtona krčka šuma. Područje Picika na otoku Krku ima tu nesreću da s njega puca prelijep pogled na more i okolne otoke. Početkom dvijetisućitih ondje je, pod izlikom uzgoja maslina, bespravno izgrađeno 30-ak objekata i devastirano oko 70 tisuća kvadrata šume. 2014. godine broj bespravnih objekata narastao je na oko 150, a do 2019. se udvostručio.

Picik je danas čitav jedan nelagalan grad koji se prostire na 250 tisuća četvornih metara cesta, ograđenih parcela, terasa. Neki objekti su montažni, neki su zidani, ispred nekih su ponosno parkirani gliseri. Video nadzor i upozorenja o privatnom vlasništvu na sve strane, baš kao i građevinski materijal koji nagovješćuje novu gradnju. I sve to bez ijedne građevinske dozvole.

Vlasnici parcela okupljeni u udrugu Komunada od Gospe strpljivo čekaju da im Grad legalizirati sve što su učinili, a iz Grada ističu – ne dolazi u obzir. Bio bi to opasan presedan koji bi otvorio vrata za nove devastacije i nelegalne gradnje diljem Krka.

Dogradonačelnik Čedomir Miler ističe da Grad Krk već godinama uporno svim nadležnim inspekcijskim službama prijavljuje bespravnu gradnju i kampiranje. 2019. izvršeno je i precizno snimanje terena, napisani su zapisnici, ali bez ikakvih posljedica po vlasnike. Zapinje na državnom inspektoratu kojemu je Grad poslao niz požurnica, bez uspjeha. Dok se inspektorat ne odluči odraditi svoj posao, Picik ostaje pljuska svim Krčanima, vikendašima, ljudima koji su legalno kupili svoje terene, ishodili dozvole, platili svoje obaveze.

error: Content is protected !!