FOTO/VIDEO “Planule” sadnice smokava u Krku, a jedna krije i sasvim posebnu priču

Interes za sadnicama smokve i ove je godine bio doista velik, a danas podijeljena stabalca, doznajemo, neće samo ostati na Krku nego će otputovati i do Slavonije, Zagreba pa čak i različitih zemalja Europe

Uz Knezove krčke Frankopane i tradicionalnu podjelu prve ture sadnica smokava danas je u gradu Krku započeo središnji dio manifestacije Dani smokava.

U prodajno-izložbenom dijelu niz izlagača, odnosno proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda od smokava nudi svoje proizvode – pekmeze, džemove, rakije, likere, sireve sa smokvama, smokvenjake… A ove će se godine podjela sadnica smokava održati čak dva dana, pa oni koji ovoga petka nisu stigli do svoje smokve, to mogu učiniti u subotu od 10 sati. Već tradicionalno, interes za sadnicama smokve i ove je godine bio doista velik, a danas podijeljena stabalca, doznajemo, neće samo ostati na Krku nego će otputovati i do Slavonije, Zagreba pa čak i različitih zemalja Europe.

Osobito lijepu zanimljivost na ovogodišnje Dana smokava u Krku donijela je i jedna mala ukrajinska obitelj – baka, majka i dvije djevojčice – koje su u ovogodišnju svečanost otvorenja utkale i dio vlastite tradicije. Naime, kako su nam objasnile, u dijelu Ukrajine iz kojeg dolaze postoji običaj uz svaku posađenu sadnicu dati mali, simboličan dar zemlji u koju će biljka biti posađena, kako bi joj majka priroda podarila dug život i dobar urod. Iako su se današnje smokve u Krku dijelile besplatno, uz jednu posebnu sadnicu stiglo je tako i nekoliko simboličnih kuna – i pregršt osmijeha djevojčica koje tek uče hrvatski jezik, ali ih je Krk već dočekao toplim zagrljajem.

U nastavku programa na rasporedu je niz radionica, predavanja i glazbenih poslastica, a drugi dio podjele sadnica na rasporedu je u subotu u 10 sati.

Raspored svih događanja dostupan je OVDJE.

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!