FOTO/VIDEO Maraton Šilo – Crikvenica: Pobjednika odlučile 2 sekunde

Prvo mjesto osvojio je Leon Martinjaš, a gotovo uz rame je uplivao u cilj Damian Gardašanić. Treće mjesto zaslužio je Ivan Peko Lončar

Koronavirus je najstarijem plivačkom maratonu na Jadranu uspio uzeti masovnost, “skrativši” broj sudionika na 110 s lanjskih 430, no nije uspio uzeti dramatičnost. Pobjednik se odlučivao gotovo u foto finišu. Maraton dug 3,5 kilometra odlučile su dvije sekunde. Toliko je Leon Martinjaš (44:26) bio brži od Damiana Gardašanića u cilju na crikveničkom plivalištu. Treće mjesto osvojio je Crikveničanin Ivan Peko-Lončar (46:21). U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Stela Krajnik (49:36) koja je bila 11. u ukupnoj konkurenciji. Druga je bila Talijanka Silvia Canazza (50:13), a treća Lucija Hađina (53:26). Srećom, plivače su dočekali dobri uvjeti, bez vjetra i valova u Vinodolskom kanalu. Maraton je plivalo 13 stranaca, sedmero Slovenca, troje Talijana, dvoje Nizozemaca hrvatskih korijena te Slovak.

Maraton Šilo – Crikvenica tradicionalno se pliva na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice. Ove godine održao se 110. put. Razmišljalo se o odustajanju zbog epidemije, no ipak se nije prekinula tradicija koja živi od 1910. godine, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice. Ove godine plivačke vještine odmjerili su natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Italije i Nizozemske. Nije bilo lako preplivati maraton, ali nije bilo lako niti ući na maraton. TZ Grada Crikvenice odlučila je zbog sigurnosti smanjiti broj sudionika. Prijavljivalo se po principu najbržeg klika. U samo pet sati planulo je 110 mjesta. Pobjednike se proglašavalo u čak 18 kategorija.

Organizator 110. Plivačkoga maratona Šilo-Crikvenica je Turistička zajednica Grada Crikvenice. Suorganizatori su PŠRD Arbun Crikvenica, ŠRK Oslić Selce, ŠRD Lovrata Dramalj, ŠRD Tunera Jadranovo, ŠRK Čikavica Šilo, Jedriličarsko društvo Val, Jedriličarski klub Jadro Selce, Klub podvodnih aktivnosti Crikvenica, Crikvenički plivački klub, Vaterpolo klub Crikvenica. Pokrovitelji su Grad Crikvenica, ŽLU Crikvenica, Lučka kapetanija – ispostava Crikvenica, Županijska lučka uprava Krk i Eko-Murvica.

Muški do 15 godina
Ivan Peko Lončar
Muški 16-19 godina
Leon Martinjaš
Muški 20-29
Tin Kaurić
Muški 30-39
Nikola Frančišković
Muški 40-49
Bruno Mažuranić
Muški 50-59
Piero Vallon
Muški 60+
Rosario Cuce

Žene do 15 godina
Roza Šporčić
Žene 16-19 godina
Stela Krajnik
Žene 20-29 godina
Lucija Hađina
Žene 30-39
Vedrana Golek
Žene 40-49
Silvia Canazza
Žene 50-60
Vlatka Mandžuka

Zaplivalo je 110 plivača, a završilo maraton 106 plivača. Najstariji sudionik je Zlatko Horvat, a najmlađi Fabian Gardašanić. Najudaljenija država iz koje je došao natjecatelj Nizozemska. Najbolja Crikveničanka je Ira Tasić, a Crikveničan Ivan Peko Lončar. Najstariji Crikveničan je Petar Ivančić, a najmlađi Crikveničan Ivan Peko – Lončar. Najbrojnija obitelj je Karlović, sa četvero plivača.

Foto i autor: Anto Ravlić/Tunera.info

error: Content is protected !!