[FOTO/VIDEO] Kolijani 2024: Gabonjin je na najljepši način oživio svoj stoljetni običaj

Posebno veseli vidjeti entuzijazam mlađih, pa i najmlađih generacija, kao svojevrsnu garanciju – ili barem opravdanu nadu – da će užanca živjeti još dugo, unatoč svim izazovima modernog života

Nakon svečanog izbora kralja početkom travnja, Kolijani su ove nedjelje u Gabonjinu na najljepši način oživjeli stoljetni običaj i ispisali novu povijesnu stranicu ovog tradicijom bogatog kraja.

Kako i priliči, nakon svečane svete mise najljepše želje svim okupljenima je uz tradicionalnu zdravicu poželio kralj kolijana Darko Strčić, a potom je uslijedio tanac i kanat uz sopele, u jedinstvenim, bogatim narodnim nošnjama karakterističnim za Gabonjin. Bila je ovo prilika za prisjetiti se nekih davnih vremena, poželjeti ponovni susret na istome mjestu u budućnosti, ali više od svega bila je to prilika da se mjesto okupi oko zajedničkih uspomena i vrijednosti koje brižljivo održavaju na životu.

Posebno veseli vidjeti entuzijazam mlađih, pa i najmlađih generacija, kao svojevrsnu garanciju – ili barem opravdanu nadu – da će užanca živjeti još dugo, unatoč svim izazovima modernog života.

Kolijani završavaju svečanom večerom u domu, gdje se okupljenima obraćaju izabrani kralj i načelnik Općine, a nakon blagoslova slijedi kolijanska večera te kanat i sopele do kasno u noć.

Kolijani se u Gabonjinu održavaju svakih 10 godina još od davne 1922. godine i predstavljaju jedan od najstarijih običaja ovoga tradicijom bremenitog kraja.

U nastavku pogledajte video prilog i veliku foto reportažu s ovogodišnjih Kolijana.

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!