FOTO Svečano otvorena obnovljena luka Glavotok

Gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić istaknuo je veliku emotivnu povezanost stanovnika sela s lukom Glavotok te naglasio važnost inicijative Športsko-ribolovne udruge Poteljan i Mjesnog odbora koja najbolje govori o važnosti ove rive

Nakon opsežnih radova na obnovi, u utorak 4. srpnja svečano je otvorena luka Glavotok.

Ovaj, za mještane naselja Milohnić, Linadrić i Brzac važan dan svojim su dolaskom i pozdravnim riječima uveličali Zlatko Komadina,  župan Primorsko-goranske županije, Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka, Vojko Braut, zamjenik župana te Nikola Zec, potpredsjednik Mjesnog odbora Milohnić- Linardić- Brzac. Bili su tu i predstavnici Športsko- ribolovne udruge Poteljan kao i brojni mještani zbog kojih je i održana ova mala svečanost.

Ravnatelj ŽLU Krk je u pozdravio sve prisutne i zahvalio na pomoći i suradnji svima koji su pomogli da ova luka dobije svoje „novo ruho“. Posebno je istaknuo velike pohvale pravih znalaca na kvalitetu izvedbe popločenja partera.

U ime Mjesnog odbora, Nikola Zec se prisjetio doba kada je Glavotok stanovnicima ovog dijela Šotoventa bio najbliži dostupni izlaz na more i veza sa svijetom. U to doba, bez rive, barkarioli su prevozili ljude i robu sa stijene na kopnu na usidreni brod i nazad, što se u narodu nazivalo prijevozom „na kolac“.

Zamjenik župana, Vojko Braut, obratio se prisutnima u dvostrukoj ulozi – kao dužnosnik zadužen za praćenje rada ŽLU Krk, ali i kao potomak obitelji duboko vezane uz selo Brzac. Poimence je zahvalio svima koji su svojom višegodišnjom inicijativom zaslužni za današnji izgled rive.

Gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić istaknuo je veliku emotivnu povezanost stanovnika sela s lukom Glavotok te naglasio važnost inicijative Športsko-ribolovne udruge Poteljan i Mjesnog odbora koja najbolje govori o važnosti ove rive.

“Svake su godine pisali Gradu i Županijskoj lučkoj upravi da rivu treba obnoviti. Trebalo je puno vremena da mi krenemo s projektiranjem. Saziv Upravnog vijeća koji je vodio Loris Rak krenuo je s projektiranjem, a najnoviji saziv na čelu s Nadom Milošević realizirao je ovaj projekt. Hvala im, te hvala Primorsko-goranskoj županiji, županu, ŽLU Krk i svima koji su sudjelovali. Podrazumijeva se da je Grad Krk trebao sudjelovati u ovakvom projektu koji smo zajedno s Mjesnim odborom inicirali te smo danas sretni što imamo ovako lijepo uređenu rivu”, rekao je gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić.

Župan Zlatko Komadina je naglasio da će 2023. godina biti upisana zlatnim slovima u povijest luka i riva na Krku, budući da je ovo treća otvorena u ovoj godini, nakon onih u Baški i Malinskoj te nastavio:“ I ja sam na ovoj rivi kao mladić često bio sa štapom i pecao ribe. I tada sam vidio da ovaj zid nije kako treba i da je riva bila devastirana. Zato zahvaljujem na ovoj inicijativi da se riva obnovi, ali i gradonačelniku Vasiliću koji je obnovu sufinancirao. Drago mi je da gledamo potpuno novu obnovljenu rivu te ćemo nastaviti s njihovim obnovama i gradnjom i u drugim mjestima. Moramo napraviti nove rive u središtu Krka, ali na tome nećemo stati“.

Simboličnim presijecanjem vrpce, novoobnovljenu je luku, uz pratnju gostiju i članova KUD-a Poljica, otvorio Janko Braut, dugogodišnji predsjednik, a danas počasni predsjednik Športsko-ribolovne udruge „Poteljan“. Gospodin Braut, vitalni 87-godišnjak, bio je godinama aktivan u javnom životu svog kraja kao vijećnik Mjesnog odbora te Gradskog vijeća Grada Krka.

U prigodnom programu nastupili su sopci te najmlađi članovi KUD-a Poljica.

Sagrađena 1955. godine, riva u Glavotoku se kroz protekla desetljeća postupno urušavala pod naletom orkanskih nevremena pa je Županijska lučka uprava Krk osigurala sredstva i pripremila potrebnu dokumentaciju kako bi se rekonstrukcijom operativnog gata ona sačuvala i prilagodila suvremenim potrebama.

Vrijednost usluga i stvarno izvedenih radova bila je 300.570 eura, a sredstva su osigurali Grad Krk (176.990 eura), Primorsko – goranska županija (119.522 eura) i Županijska lučka uprava Krk preostali iznos.

error: Content is protected !!