FOTO Najljepša staza Krka: od Baške do Vele i Male luke

Spuštamo se i slijedi najljepši trenutak zimske ture po Krku. Spektakularan pogled na Velu i Malu luku. Koja je ljepša? A tko to može reći!

Nakon Mjesečevog platoa iznad Baške i najvišeg vrha Obzove (569 metara), šećer na kraju Krka: staza od Baške do Vele i Male luke. Nekih 12 kilometara, sa ukupno 750 metara uspona. Laganih pet sati šetnje. Tempo će biti malo sporiji jer nećete moći odoljeti pogledima. Za onog tko u kamenu ne vidi ništa, možda je najbolje da zaobiđe stazu. A tko voli pejzaže prekrivene kamenom, kome je kamen u kombinaciji s morem srcu, uživat će u svakom trenu. Ne samo u kamenu već u kanjonima, vrhovima s kojih puca pogled na Bašku, Prvić, Rab, Senj i Velebit.

Ulaz na stazu je dobro označen, kod sam recepcije kampa Bunculuka. Kompletna staza je izvrsno označena. Krećemo u malu avanturu, a pred nama ovce za kojima trčkaraju janjci. Penjemo se, a pogled ide do plaže u Baški, na kamp Bunculuka. Prvić nam je na dlanu. I tako kroz kamen. Manjim dijelom i kroz šumu. Iz kamena izvire vrh zvonika crkve Svetog Ivana.

I kiša i oblaci igrali su se tog zimskog dana. Usred sivog Velebitskog kanala probija se zraka sunca i crta blješteću točku na moru prema Prviću, najburovitijem otoku na Jadranu. Kao da s neba baš tih nekoliko valova obasjava NLO. Sunce se nastavlja poigravati s oblacima. Prošli smo kanjon Vrženica. Slijedi duži uspon, ne pretjerano zahtjevan. Tek što smo se, nakon dva i pol kilometra, popeli na vrh Rebica (311 metara) u jednom trenu je sve mračno, a tek otok Zec, nadomak obale Krka prema Senju, sav u suncu. Spuštamo se i slijedi najljepši trenutak zimske ture po Krku. Spektakularan pogled na Velu i Malu luku. Koja je ljepša? A tko to može reći.

Pejzaži, pod sivim nebom i oblacima, pomalo podsjećaju na Irsku, Island. I Mjesec. U daljini Velebit s kojeg je nestao snijeg. Bijele se tek najviši vrhovi. Na tom spustu potrebno je mrvicu opreza. Nekih tridesetak metara. Ipak je ispod nas provalija. No, bez straha, samo malo sporije. Za desetak minuta već šećemo po plaži. Propadaju noge u pijesak i šljunak. Nevjerojatno pusto na plaži koja ljeti puca od kupača. U šest sati nismo sreli nikoga. Zato su lijepe zimske ture. I zato je lijepa staza na kraju Krka.

Autor i foto: Anto Ravlić

 

 

error: Content is protected !!