FOTO Mirisi, okusi i arome Krka: Put kroz gastro tajne otoka vodi kroz upravo ove konobe i restorane

Kroz autentične, domaće proizvode i vrhunske tradicionalne okuse, s pogledima na divnu prirodu i okruženje prelijepog Krka, imat ćete priliku kušati jela i namirnice upravo tamo gdje nastaju. Jer najbolji i najsvježiji okusi dolaze upravo s mjesta gdje se nalazite

Domaće, autohtono, jedinstveno – doživljaj svake destinacije potpun je samo ako doživimo sve njegove okuse, mirise i arome, a upravo promotivna akcija pod nazivom Put do okusa Krka/Travel to Taste Krk kroz svibanj i dio lipnja svim ljubiteljima odlične hrane pružit će doživljaj za pamćenje.

Na krilima više no uspješne jesenske akcije, krčki ugostitelji u suradnji sa TZ-om Grada Krka u proljetnoj varijanti donose još bogatije jelovnike, sa kojih je teško izdvojiti tek nekoliko specijaliteta.

U sklopu hotela Marina u gradu Krku, u novouređenom Marina Blue restoranu ovoga su proljeća imali jednu misao vodilju: autohtono, tradicionalno, zdravo, otočno – i sve to podignuto na viši nivo pripreme i usluge.

“Sa našeg menija izdvojila bih domaću tjesteninu sa skutom i aromom otoka Krka. Na otoku raste toliko divnih začina, a u kombinaciji sa domaćom skutom iz lokalnog OPG-a i tjesteninom koju sami pripremamo, rezultat je prava rapsodija mirisa i okusa. Također bih izdvojila salatu od heljde i krčkog ovčjeg sira, u kombinaciji s jabukama, orasima i bademima. U njoj je sačuvana sama bit otoka Krka, ali na naš, originalan način. Za kraj, prateći prirodu u korak i birajući aktualne sezonske namirnice, tu je i izvrsna krostata od jagoda”, kaže nam Milena Debrunner, voditeljica Marine.

Promotivnoj kampanji Turističke zajednice Grada Krka, Put do okusa Krka, ovoga se puta pridružilo devet restorana i konoba te jedna kušaona na području i okolici grada Krka. Kroz autentične, domaće proizvode i vrhunske tradicionalne okuse, na terasama krčkih ugostitelja, s pogledima na divnu prirodu i okruženje prelijepog grada Krka, imat ćete priliku kušati jela i namirnice upravo tamo gdje nastaju. Jer, jesti lokalno znači hraniti sebe, ali i zajednicu koja je tu hranu proizvela – a najbolji i najsvježiji okusi dolaze upravo s mjesta gdje se nalazite.

Osim Marina Blue restorana, sjajan primjer za to je i Konoba Šime na samoj krčkoj rivi. Ova je konoba poznata po vrhunskim ribljim specijalitetima – i to ne bez razloga.

“Ono po čemu smo posebni je svakako vlastiti brod kojim lovimo škampe i ribu. Na našim stolovima sve je svježe, sve iz našeg Jadrana, bez uvoznih proizvoda. Zvijezda naših menija je upravo kvarnerski škamp”, priča nam Iris Radivoj. Nije joj lako izdvojiti samo nekoliko jela sa svoga menija, i nije joj za zamjeriti. Sve zvuči primamljivo.

“Šurlice sa škampima i blitvom, proljetna, sezonska salata s jadranskim kozicama, svježa, divlja riba sa žara i domaći jadranski lignji na padelu… Sve u kombinaciji sa domaćim maslinovim uljem na svakom našem stolu, koje samostalno proizvodimo”, aduti su Konobe Šime.

I to je tek dio ove krčke priče.

 Krčki pršut, prvi hrvatski proizvod zaštićen u EU koji, nasoljen samoniklim začinskim biljem s otoka Krka, sazrijeva u koži, a suši se na krčkoj buri; krčko maslinovo ulje, dobiveno izravno iz ploda masline od autohtonih krčkih sorti maslina poput Debele, Naške, Rošulje i Slatke i zaštićeno oznakom izvornosti EU; vrbnička žlahtina, suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte, žlahtina bijela, a koje uspijeva jedino u krčkom vinogorju, odnosno Vrbničkom polju; krčki sir, autohtoni otočki hrvatski sir koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima otoka Krka; krčke šurlice, zaštitni znak krčke gastronomije koje svaka obitelj priprema prema svojoj “tajnoj” recepturi…

U devet ugostiteljskih objekata grada i okolice grada Krka možete uživati i u bodulskim šurlicama s gulašom, janjećim rebarcima, janjećem drobčiću s palentom, ribarskoj buzari, kaštradini, brudetu s palentom, ribeye tagliati s tostiranim domaćim kruhom s perlama od tartufa, makarunima sa žgvacetom od krčkog boškarina, pašteti, maneštri pa čak i sladoledu od krčkog pršuta te brojnim drugim jelima.

I ovoga puta su na jelovnicima i slatke delicije poput krčke kneginje, palačinki sa skutom, već spomenute krostate od jagoda, a osim u jelima s domaćim sastojcima možete uživati i u atraktivnim koktelima kao što su slavni Cosmopolitan, Moscow Mule, Tennessee Mule…

Srećom, akcija traje sve do 15. lipnja pa je vremena za isprobati sve što se nudi više no dovoljno.

U akciju su ovog proljeća uključeni:

CAFFETTARIA XVIII. ST.
Vela placa 1, Krk
Tel: 099 702 2727

CASA DEL PADRONE
Šetalište sv. Bernardina bb, Krk
Tel: 051 222 128

KONOBA PIZZERIA IVINČIĆ
Skrpčići 45a, Skrpčići
Tel: 051 863 152

KUĆA KRČKOG PRŠUTA
Vrh, Bok od Brozića 40, 51500 Krk
Tel: 051 686-098

RESTORAN MARINA
Boutique hotel Marina
Obala hrvatske mornarice 17, Krk
Tel: 051 221 128

OPG MIRJENKO MRAKOVČIĆ
Lakmartin 40b, 51517 Kornić
Tel: 098 925 1625

KONOBA PUD BREST
Milohnići 54, Milohnići
Tel: 091 1862 111

KONOBA ŠIME
Obala hrvatske mornarice 3, Krk
Tel: 098 327 826

VOLSONIS
Vela Placa 8, Krk
Tel: 051 880 249

error: Content is protected !!