[FOTO] Dva mala ćuka pozirala na najpoznatijem krčkom kopriviću

Ćuk je od pamtivijeka dio identiteta grada Krka i neizostavan dio krčkog grba i zastave, a ako ga primijetite na stablu, svakako ga nemojte uznemiravati

Opće je poznata činjenica da Krčani gaje posebnu naklonost prema ćuku, koji mnoge otočane svakodnevno svojim glasom prati u san. Čuti ćuka nije dakle ništa neobično, ali ipak je poseban doživljaj vidjeti ga – a osobito u samom srcu grada.

Dva mala ćuka na najpoznatijem krčkom kopriviću, onom uz Veli park u gradu Krku, ipak je ovoga vikenda uspio objektivom uhvatiti naš fotograf Marijan Milotić. Mlade ptice spremno su pozirale znatiželjnim građanima, koji su u velikom broju stigli na Krk Music Fest – a na kraju dobili i zaista poseban bonus u vidu dvije simpatične životinjice.

Ćuk (latinski: Otus scops) je ptica koja spada u red sovovki. Ćukovi su aktivni isključivo noću, a aktivnost im se dijeli u dva razdoblja, s težištem u vrijeme do ponoći. Od ponoći do 2 sata ujutro obično miruju. Oko zalaska sunca ili kratko nakon toga ćuk završava s razdobljem mirovanja, a u svitanje povlači se u uvijek isto dnevno skrovište gdje provodi dan. Leglo ćuka se sastoji od najčešće tri do četiri jaja. Mladunci se legu nakon oko 22 dana, a podižu ih oba roditelja. U dobi od oko 40 dana, mladunci mogu sami skrbiti o sebi, no roditelji ih hrane još oko 20 dana, nakon čega napuštaju roditeljsko područje.

Ćuk je od pamtivijeka dio identiteta grada Krka i neizostavan dio krčkog grba i zastave, a ako ga primijetite na stablu, svakako ga nemojte uznemiravati.

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net
error: Content is protected !!