Festival susjedstva Unije – Praznik u čast vjetru

subotu, 18. srpnja 2020. godine, u susjedstvu Unije (na otoku Unije) održat će se još jedan u nizu Festivala susjedstava Europske prijestolnice kulture, pod nazivom Praznik u čast vjetru.

Radi se o cjelodnevnoj manifestaciji, svojevrsnom slavlju suživota prirode i čovjeka, čiji pretprogram počinje u 10 sati Radionicom konstruiranja, izrade i oslikavanja zmajeva za puštanje na vjetru. Radionica koju vode Christian Bushill (GB/HR) i Darko Poldrugac (HR) održavat će se do 13 sati između Rive i Konobe kod Joze, a namijenjena je djeci i njihovim roditeljima.

Na istom mjestu i u isto vrijeme održat će se još jedna radionica – izrade i postavljanja umjetničke vjetro-zvučne instlacije, pod vodstvom Andree Knežević (HR). Materijali za obje radionice su osigurani, a svi zainteresirani prijavljuju se na e-mail adresu: koraljka@ribaribi.hr.

U točno 18 sati na Rivi na Unijama, svečanim prenošenjem vremenske kapsule iz susjedstva Delnice u susjedstvo Unije te pozdravnim govorom, započinje glavni dio programa Festivala susjedstva Unije.

Slijedi predstavljanje vjetro-zvučne instalacije inspirirane jedinstvenim nalazom kamenog ulomka s crtežom Uroborosa (zmije koja sama sebi grize rep), koji predstavlja simbol obnavljanja života i cikličkog ponavljanja vječnosti, a od 18.15 sati sve se nastavlja Druženjem s vjetrom tj. programom puštanja zmajeva, koji će se proširiti i na plažu na Unijama.

Također od 18.15 do 20.15 sati, između Rive i Konobe kod Joze, sve posjetitelje očekuje Zmajski izlog – kutak za druženje s majstorima zmajarima i razgovor o povijesti i tradiciji izrade i puštanja zmajeva, koji također vode Christian Bushill (GB/HR) i Darko Poldrugac (HR).

Usto, bit će postavljena izložba tradicionalnih japanskih zmajeva Edo Kaku i Rokkaku, a održat će se i demonstracija indijskog borbenog zmaja te će biti prikazana čarolija japanskog Washi papira.

Dodajmo, također u subotu, 18. srpnja, od 9 sati na Unijama se održava i Dan iseljenika. U to vrijeme, sa startom i ciljem na žalu ispred Barabara kreće utrka supova – daski za veslanje, u kojoj mogu sudjelovati zainteresirani svih uzrasta.

Nositelj inicijative Festivala susjedstva Unije je udruga Riba Ribi, a partneri u projektu su Hrvatska matica iseljenika (Rijeka), VMO Unije, Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Mali Lošinj te Udruga Unije Plus Slow Food.

Kao i svako od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, Unijani svoje otočka veselja, ali i probleme i dvojbe dijele s isto tako udaljenom otočkom zajednicom Hailuoto iz Finske, svojim europskim partnerom Oulu 2026, koji se trenutno bore za titulu Europske prijestolnice kulture 2026. godine.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

error: Content is protected !!