Festival cvijeća: Baška rožica

Bogatu ponudu cvijeća upotpunit će raznolik popratni program koji će sadržavati edukativne, kulturne, kreativne, izložbene i ekološke komponente

Buđenje proljeća sa sobom donosi duge i tople dane, a uskoro će i naši vrtovi ponovo zablistati u živim bojama raznolikog cvijeća. U tom duhu, u Turističkoj zajednici općine Baška punom parom teku pripreme za 8. Bašku rožicu, tradicionalni sajam cvijeća, koji će se ove godine održati od 19. do 21. travnja na već poznatoj lokaciji – parku između hotela Corinthia i Atrium Residence Baška. Opojne mirise cvijeća te raznolikost boja i oblika upotpunit će bogati popratni program koji će sadržavati edukativne, kulturne, kreativne, izložbene i ekološke komponente.

Na sajmu će se predstaviti proizvođači cvijeća iz cijele Hrvatske, osiguravajući tako veliku mogućnost izbora za svačiji ukus i potrebe – sadnice cvijeća, ukrasno i začinsko bilje, aromatično bilje, lončanice – dakle sve bilje kojim se uređuju okućnice i vrtovi u pripremi za turističku sezonu. Uz bogatu ponudu raznovrsnog ukrasnog cvijeća i bilja, sami proizvođači izvor su svekolikog znanja i korisnih savjeta o uzgoju cvijeća i uređenju okoliša, kako za znalce, tako i za one koji tek započinju sa svojim cvjetnim aktivnostima. S obzirom na to da svaku sadnicu prate od najranijeg stadija, ne propustite priliku od njih saznati sve tajne uspješnog uzgoja, iz prve ruke.

Već tradicionalno, festival cvijeća službeno će otvoriti najmlađi sudionici, pjesmom i plesom slaveći proljeće. U petak, 19. travnja, svojim pljeskom podržite nastup mlađe folklorne skupine KD “Šoto”, polaznike DV “Katarina Frankopan” Baška i školskog zbora OŠ “Fran Krsto Frankopan” Baška, a potom razgledajte i izložbu likovnih radova učenika 1. – 4. razreda.

Dok odrasli odabiru nove cvjetne ukrase za svoje domove, najmlađi će biti u kreativnom raspoloženju, razvijajući pritom ekološku svijest i ljubav prema prirodi. U subotu, 20. travnja, očekuju ih dvije kreativne radionice pod vodstvom akademske umjetnice i učiteljice Klare Rabenseifner Miljević. Radionica cijanotipije, pod nazivom “Zarobljeni trenutak”, otkrit će im trikove ove zanimljive fotografske tehnike iz sredine 19. stoljeća, dok će na likovnoj radionici “Pointilizam” savladati osnove ove slikarske tehnike te točkanjem stvoriti svoje umjetničko djelo. U pauzi između radionica marljivi plesači i plesačice iz Plesnog studija “Incanto” pokazat će svoj talent i kreativnost te veselim koreografijama pozdraviti proljeće.

Nedjelja, 21. travnja, rezervirana je za dvije kreativne i praktične radionice pod vodstvom mag. ing. hortikulture Loredane Raspor Ramić i stručne suradnice Sanje Piković. Vrtlarska radionica “Male ruke sade” kroz blatne ruke i osmijeh na licu povezat će ih s prirodom, dok će na cvjetnoj radionici uz puno dobre zabave naučiti izrađivati vjenčiće za glavu, od kombinacije mediteranskog bilja i svježeg cvijeća.

Kako svoju kreativnu stranu ne bi izražavali samo najmlađi, i ove godine u Galeriji Zvonimir organizirane su radionice za odrasle namijenjene svima onima koji se žele zabaviti, uživati u dobrom društvu, kreativnom stvaranju i pozitivnoj atmosferi uz stručno vodstvo i prigodnu čašu vina.

Za sve one koje žele osloboditi svoju kreativnost i upoznati blagodati rada s glinom u petak, 19. travnja, održat će se radionica izrade keramike Art & wine “Mala keramička druženja”. Pod stručnim vodstvom Kreativnog studija Karika polaznici će napraviti svoju unikatnu šalicu i tanjurić i naučiti osnove o izradi keramičkih proizvoda.

Za sve ljubitelje biljaka koji žele oplemeniti svoje domove trajnom zelenom dekoracijom u subotu, 20. travnja, održat će se radionica izrade biljnih terarija Art & wine “Plantastična radionica”. Pod stručnim vodstvom specijaliziranog studija za dizajn biljnih terarija ProPlants polaznici će naučiti po kojim principima funkcioniraju biljni terariji te izraditi svoj vlastiti.

Obje radionice osigurat će sate zabave, opuštanja, ali i posvećivanja kreativnim izazovima. Uz sav materijal potrebni za izradu, polaznike čekaju dobro društvo, vrhunsko vino i grickalice. Zbog ograničenog broja polaznika, sudjelovanje u ovim programima potrebno je prethodno najaviti putem obrasca za prijavu na kojem možete saznati više informacija o kotizaciji i sadržaju radionica za odrasle.

Kao i svih godina do sada, cilj Baške rožice, koju organiziraju Turistička zajednica općine Baška i Udruga Projekt, je poticanje mještana na uređenje okućnica i balkona i širenje svijesti o utjecaju hortikulturnog uređenja na privlačnost destinacije. Upravo će iz tog razloga sajam cvijeća, koji svake godine privuče mnoštvo posjetitelja koji traže inspiraciju za uređenje svoga doma i okućnice, biti dostupan tijekom čitavog festivala, od petka do nedjelje! Za pravodobne informacije i obavijesti pratite Facebook stranicu Visit Baška i Facebook event Baška rožica.

Kompletan raspored i prijave na radionice dostupni su na mrežnim stranicama TZO Baška.

error: Content is protected !!