Epidemiolog Rončević: Predložit ćemo zatvaranje terasa, trgovina i trgovačkih centara na tjedan dana

“Predložit ćemo zatvaranje svih ugostiteljskih objekata osim dostave, uključujući terase.  Također ćemo predložiti zatvaranje trgovačkih centara i svih trgovina osim trgovina prehrambenim artiklima i potrepštinama.”

Zbog novog skoka od čak 428 novozaraženih, Stožer PGŽ-a sutra će raspravljati o novim, strožim mjerama za područje županije.

Prema riječima glavnog epidemiologa Dobrice Rončevića, ići će se na strogo zatvaranje koje bi, bude li sve po planu, trebalo trajati samo tjedan dana.

“Predložit ćemo zatvaranje svih ugostiteljskih objekata osim dostave, uključujući terase. One jesu niskorizične, no na urbanim prostorima ipak privlače veći broj ljudi i time predstavljaju rizik. Također ćemo predložiti zatvaranje trgovačkih centara i svih trgovina osim trgovina prehrambenim artiklima i potrepštinama. Škole bi ostale online kao i prije praznika, a dozvolilo bi se treninge na otvorenom za beskontaktne sportove. Nadamo se da bi ovo strogo zatvaranje bilo na snazi samo tjedan dana”, izjavio je epidemiolog Rončević.

Podsjetimo, danas je u PGŽ 428 novooboljelih, dok je 113 osoba ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ povećao se za 308 osoba na 3054. Među novozaraženima je osam osoba sa otoka Krka.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1264 uzoraka. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosi 33.9%.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od COVID-19 bolesti je danas smanjen za 13 pacijenta i iznosi 187. Osam pacijenata je smješteno u Thalassotherapiju Opatija gdje je otvoren sekundarni covid centar za smještaj pacijenata na oporavku.

Na respiratoru je 17 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana je u KBC-u, nažalost, preminulo pet osoba od COVID-19 bolesti. Udio liječenih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva iznosi 6.3%.

error: Content is protected !!