Egzodus Slovenaca sa otoka Krka: U samo par dana sa 2. pali na 8. mjesto na popisu najbrojnijih gostiju

“Trenutno je najviše Nijemaca, zatim slijede Poljaci, Česi i domaći gosti, što najbolje svjedoči koliko je ova sezona neobična”, rekla nam je direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale, dodajući da je indeks gostiju sa slovenskog tržišta u petak iznosio tek 1,17.”

Turistička sezona 2020. godine ostat će zapisana u povijesti hrvatskog turizma kao jedna od najneobičnijih i najneizvjesnijih, a kraj kolovoza samo je dodatno potvrdio takvo stanje. Nakon što je Slovenija Hrvatsku stavila na crvenu listu zbog povećanog broja zaraženih covidom 19, iako otok Krk ima gotovo idealnu epidemiološku situaciju, tijekom vikenda iza nas dogodio se pravi egzodus Slovenaca s otoka.

Kolone u smjeru kopna formirale su se već s početkom vikenda, a u subotu predvečer zastoji su dosezali do Njivica. Promjena je već do nedjelje bila očigledna na mnogim krčkim plažama pa je tako u Malinskoj, u kojoj velik broj Slovenaca ima svoje nekretnine, odjednom bez problema bilo moguće naći mjesto za ručnik. Stanje na terenu potvrđuju i brojke.

“Na dan 23. kolovoza državljani Slovenije su na popisu najbrojnijih gostiju otoka Krka pali sa drugog na čak osmo mjesto. Inače su u samom vrhu, dok prednjače Talijani kojih ove godine ima vrlo malo. Trenutno je najviše Nijemaca, zatim slijede Poljaci, Česi i domaći gosti, što najbolje svjedoči koliko je ova sezona neobična”, rekla nam je direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale, dodajući da je indeks gostiju sa slovenskog tržišta u petak iznosio tek 1,17.

Budući da je velik broj gostiju iz Slovenije iskoristio vikend do posljednjeg trenutka prije prisilnog prekida godišnjeg odmora, ta je brojka početkom ovog tjedna bez sumnje i značajno lošija, osobito kada se gostima u komercijalnom smještaju pribroje i svi slovenski vlasnici nekretnina kojih je diljem otoka, a osobito na području Dobrinjštine i Malinske, značajan broj.

“Konkretnije brojke moći ćemo usporediti početkom rujna, kada budemo mogli sagledati čitav kolovoz. No obzirom na situaciju i na prognoze s početka sezone, možemo biti zadovoljni. Ovisno o rujnu i o epidemiološkoj situaciji, do kraja sezone mogli bi biti i na 60 do 70 posto, što je izniman uspjeh”, ističe direktorica Šale.

error: Content is protected !!