Duboki naklon otočnoj kraljici voća: 15. Dani smokava u Krku uz sajam, sadnice i eno-gastro hommage smokvi – s Michelinovom zvijezdom!

Bit će to uistinu pravi gastronomski doživljaj jer će međunarodno poznat i priznat mladi chef rodom s Krka, Deni Srdoč, aktualni glavni chef restorana Nebo by Deni Srdoč u riječkom Hiltonu Costabella Beach Resort and Spa hotelu, upriličiti gastronomski hommage smokvi – u obliku gala večere

Smokva, ta stoljetna hraniteljica generacija otočana, na Krku se već punih 15 godina posebno slavi i njeguje kroz tradicionalnu manifestaciju koja objedinjuje gastronimske specijalitete s edukacijama, prodajnim sajmom, radionicama i nizom drugih aktivnosti u čijem se centru uvijek nalazi isto dragocjeno voće.

Dani smokava se u gradu Krku održavaju još od 2007. godine, a ova, jubilarna petnaesta godina bit će obilježena još bogatijim programom čiji cilj nije samo obogatiti turističku ponudu i promovirati smokvarstvo, nego i potaknuti ugostitelje, proizvođače i trgovce da u svoju ponudu uvrste ovo vrijedno voće i tako doprinesu gastronomskom identitetu grada i otoka Krka. Dani smokava su ponajprije posvećeni edukaciji gostiju, ali i lokalnog stanovništva o smokvi u svim njenim aspektima: poljoprivrednom, zdravstvenom, nutricionističkom i gastronomskom, sve kako bi smokva dobila (ili zadržala) svoje zasluženo mjesto na pijedestalu ponajboljih voćki ovoga kraja.

Otvaranje Dana smokava i ove će godine uveličati dolazak Knezova Krčkih Frankopana, a u okviru programa održat će se radionice izrade suvenira na temu smokve – od gline i filcane krčke ovčje vune. Osim individualnog savjetovanja o uzgoju smokava na štandu izlagača Skink d.o.o., ugledni će gosti, dr.sc. Željko Prgomet, vodeći stručnjak za smokve u Hrvatskoj i dr.sc. Iva Prgomet predstaviti svoju knjigu “Smokva” te održati predavanje na temu “Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu”. Kako to da je smokva danas u našem kraju zapostavljena, dok zemlje Mediterana pa čak i daleka Kina njeguju vrlo unosnu proizvodnju? Znate li da se u svijetu smokva koristi za proizvodnju čak 150 proizvoda, a kod nas niti 10 posto od toga? Kakva je sadašnjost, a kakva budućnost smokvarstva u Hrvatskoj i zašto se u smokvu isplati ulagati? Ovo dvoje uglednih stručnjaka znaju odgovore na sva relevantna smokvarska pitanja.

Upravo s ciljem popularizacije i valorizacije smokvarstva, i ove godine bit će podijeljen velik broj sadnica smokava, a u smokvarsku gastro priču za 15. godinu uljučilo se 15 vrhunskih ugostiteljskih objekata koji će na svojim menijima već od danas pa sve do 5. rujna nuditi jela nadahnuta i oplemenjena smokvom. Redom su to Restoran Harbour, Restoran Karaka, Restoran Marina Blue, Restoran Oliva, Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala Vrata, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino, Konoba Kuća Krčkog Pršuta, Konoba Marija, Restoran Trattoria Glavotok, Konoba Pud Brest i Konoba Pod Prevolt.

Tijekom deset Dana smokava ovdje će se moći kušati tradicionalne krčke šurlice sljubljene s umakom od kozica i smokava, pečene smokve s pršutom i listićima sira na posteljici od rukole; njoki sa škampima u umaku od smokava ili riblji filet s marelicama i suhim smokvama u prošeku. Za jako gladne će se tu naći i biftek u umaku od jadranskih kozica i smokava, porchetta sa začinskim biljem i smokvama, ali i različite varijacije na temu pizze sa smokvama, a za sladokusce tu su krostate s domaćim džemom od smokava, palačinke u šatou od smokava, mascarpone krema sa smokvama u prošeku i brojne druge delicije.

Popis svih ugositeljskih objekata i jela u ponudi pročitajte na web stranicama TZ Grada Krka, a za one vrhunske gurmane čija nepca žude za još posebnijim specijalitetima, tu je i kruna gastro priče ovogodišnjih Dana smokava: fine dining event “Smokva by Deni Srdoč”, koji će se održati u ponedjeljak, 30. kolovoza, u restoranu Marina Blue, krčkog hotela Marina.

Bit će to uistinu pravi gastronomski doživljaj jer će međunarodno poznat i priznat mladi chef rodom s Krka, Deni Srdoč, aktualni glavni chef restorana Nebo by Deni Srdoč u riječkom Hiltonu Costabella Beach Resort and Spa hotelu, upriličiti gastronomski hommage smokvi – u obliku gala večere.

Uz fantastičan jelovnik poslužit će se vina ovoga kraja, a sve uz pomoć nedavno osnovane Udruge Vina Kvarnera/Kvarner Wines. Vinsku prezentaciju će voditi tajnik Udruge Kvarner Wines, Žarko Stilin Belac, a jelovnik će sadržavati sve delicije na temu smokava koje je izmaštao Deni Srdoč. Između ostaloga, ponudit će delicije poput slijeda s junećim tartarom i ukiseljenim smokvama; marinadu od oslića s umakom od naranče i smokava; rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi; konfitiranu janjetinu glaziranu smokvama; čokoladnu terinu s kremom od vanilije; crumble od lješnjaka i flambirane smokve…

Ovaj mladi chef je restoranu Draga di Lovrana priskrbio i prestižnu Michelinovu zvjezdicu pa itekako zna kako smokvu pretvoriti u pravu zvijezdu. Uz to, ne mnogo manje zvijezde bit će pjenušci i vina s Kvarnera koja su još uvijek nedovoljno prepoznata, a začinit će cijelu priču na najbolji mogući način. Bit će tu pjenušac Plovanić, Žlahtina Sveta Lucija – vinarije Katunar s Krka – koja je nedavno osvojila brončnog Decantera u Londonu, izvrstan rosé Trojišćina Vinarije Šipun, kao i Sansigot Kuće vina Ivan Katunar, vino/sorta koja je zahvaljujući krčkim vinarima spašena od izumiranja. Cjelokupni doživljaj upotpunit će i glazbena poslastica pod nazivom Spart Jazz Duo koji čine renomirani glazbenici Spartaco Črnjarić na gitari i Damjan Grbac na kontrabasu.

Od 3. do 5. rujna u Velom parku u Krku održavat će se i već tradicionalna prodajna izložba proizvoda od smokava, a čitav program donosimo u nastavku:

27.08. – 05.09.2021.
POSEBNA PONUDA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA NA PODRUČJU GRADA KRKA
Ugostiteljski objekti: Restoran Harbour, Restoran Karaka, Restoran Marina Blue, Restoran Oliva, Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala Vrata, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino, Konoba Kuća Krčkog Pršuta, Konoba Marija, Restoran Trattoria Glavotok, Konoba Pud Brest, Konoba Pod Prevolt

30.08.2021., 19:00
RESTORAN MARINA BLUE – HOTEL MARINA
SMOKVE BY DENI SRDOČ
Gourmet Experience & Kvarner Wines
Spart Jazz Duo
Cijena: 390,00 kn
Informacije i rezervacije: +385 (0)91 265 5764, marina@hotelikrk.hr

03.09. – 05.09.2021.
10:00 – 22:00, Veli park
PRODAJNA IZLOŽBA PROIZVODA OD SMOKAVA PORED GRADSKOG PARKA
Izlagači: OPG Nikola Zec, OPG Prgomet, OPG Rimbaldo, Hlam d.o.o. / OPG Matanić, Robert Sušanj Domaća radinost, OPG Igor Šimunić, OPG Marko Šmid

03.09.2021.
10:00 Otvaranje sajmenog dijela manifestacije 15. Dani smokava uz Knezove Krčke Frankopane
10:00 Podjela sadnica smokava na štandu izlagača izlagača Skink d.o.o.
10:00 – 12:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)

04.09.2021.
10:00 Individualno savjetovanje o uzgoju smokava na štandu izlagača izlagača Skink d.o.o.
10:00 – 12:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
19:00 Predstavljanje knjige „Smokva“ i stručno predavanje na temu smokve: „Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu“ – autori doc.dr.sc. Željko Prgomet i dr.sc. Iva Prgomet [Volsonis Secret Garden]
19:00 – 22:00 PachaMama Street Connection – nastup uličnog akustičnog benda

05.09.2021.
10:00 – 12:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)

error: Content is protected !!