Creski semenj u novom ruhu donosi puno odlične zabave

Prošećite creskim ulicama, trgovima i klančićima, pronađite zanimljive izložbe na otvorenom, naučite više o pletenju košića i bogatstvu koje nastaje od creske vune, posjetite sajam autohtonih proizvoda, okušajte se u turnirima, zaigrajte tombolu, probajte creske gastro specijalitete i zabavite se uz Šajetu, Funbox Band, klape Teha i Burin te Tomislava Bralića i klapu Intrade

Ovaj vikend održava se veliko finale ljetnih događanja na Cresu – popularna manifestacija Creski semenj, koja tradiciju vuče još od davne 1543. godine. Ove godine sve posjetitelje očekuju brojni noviteti uz atraktivne koncerte, turnire, vrlo bogatu tombolu, izložbe, prezentacije i naravno najvažniji dio – atraktivan sajam lokalnih proizvoda koji će se ove godine po prvi puta održati na Šetalištu 20. travnja.

Creski semenj, kako se na lokalnom dijalektu naziva sajam, a tradicionalno se vezuje uz svetkovinu Gospe Snježne, prvi se put spominje u Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. Tada je Semenj trajao cijeli tjedan i sve što se tih dana dopremilo u Cres radi prodaje bilo je oslobođeno plaćanja poreza. Kasnije je Semenj reguliran i carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine i održavao se sve do Drugog svjetskog rata. Tradicija održavanja obnovljena je devedesetih godina 20. stoljeća.

Creski semenj otvorit će 05. kolovoza gradonačelnik Grada Cresa Marin Gregorović prigodnim druženjem s građanima nakon svečane jutarnje mise ispred crkve sv. Marije Velike.

Zahvaljujući suradnji s brojnim cresankama i cresanima, udrugama i ustanovama sve posjetitelje povest će se i kroz zanimljivu šetnju creskim starim gradom kako bi se posebno istaknula ljepota klančića, palača, crkvi i malih trgova koje će se susretati putem. Kako bi dodatno istaknuli bogatu baštinu Cresa posjetitelji će u šetnji moći naučiti više o pletenju creskih košića, obradi i filcanju vune, ribolovu i drugim starim zanatima dok će ih pratiti demižoni, drvene bačve, košići, lonci, stari alat i drugi predmeti iz povijesti Cresa. Ova izložba na otvorenom održava se zahvaljujući odličnom odazivu cresanki i cresana koji su spremno pristali posuditi navedene predmete kako bi svojim gostima približili tradiciju i baštinu Cresa.

U suradnji s Creskim muzejom sve posjetitelje očekuju zanimljive izložbe na otvorenom uz vrlo atraktivnu izložbu „Antička umjetnost“ koja se može razgledati u prostoru muzeja – povijesnoj palači Arsan.

U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Centrom za napredne studije jugoistočne Europe svi zainteresirani dobit će priliku razgledati i novoobnovljenu palaču Moise kroz vođene ture u petak, 5. kolovoza i subotu, 6. kolovoza s početkom u 21:00 sat. Kod palače Moise održat će se i jazz večeri.

Svi posjetitelji dobit će priliku naučiti više o izradi creskih košića obitelji Brnić iz Valuna kroz prezentaciju koja će se održati ispred creskog muzeja. Obitelj Brnić bavi se izradom creskih košića već više od sto godina, a radi se o vrlo atraktivnom originalnom creskom proizvodu koji će ovom prilikom prezentirati Danijel Brnić.

Na trgu Pjaceta poznata udruga Ruta iz Cresa pokazat će svim posjetiteljima bogatstvo koje nastaje od creske vune, a svi zainteresirani moći će naučiti više o sortiranju vune od Vesne Jakić, osnivačice udruge Ruta i velike promotorice proizvoda od creske vune i otoka Cresa.

Uoči Semnja creske sportske udruge organiziraju natjecanja u raznim sportovima, a najboljima će se priznanja i medalje javno dodijeliti u nedjelju, 7. kolovoza u 20:30 sati na Trgu Frane Petrića. Turniri u košarci, šahu, jedrenju, udičarenju, podvodnom ribolovu te briškuli i trešeti prilika su za druženje i zabavu kako domaćih tako i gostiju.

U organizaciji Udruge umirovljenika Cres u nedjelju, 07. kolovoza s početkom u 21:00 sat na Trgu Frane Petrića održat će se uvijek atraktivna i nagradama vrlo bogata tombola.

Creski semenj uvijek prati i odlična zabava, za koju su ove godine zaduženi Šajeta u petak, 05. kolovoza, FunBox Band u subotu, 06. kolovoza te tombola i nastup klape Teha i klape Burin u nedjelju, 07. kolovoza.

Poseban nastup, kojem je sponzor poznati creski restoran Riva, na redu je u ponedjeljak, 08. kolovoza kada na Cres stižu Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Uz navedeno sve posjetitelje ovog događanja očekuje puno odlične zabave i vrhunske ugostiteljske ponude po kojoj je Cres nadaleko poznat.

Više informacija dostupno je na www.visitCres.hr.

 

error: Content is protected !!