Članovi Uprave ACI- ja na konferenciji u Novoj Gorici govorili o tranziciji na zelenu energiju

S obzirom na intenciju što brže prilagodbe odnosno tranzicije na zelenu energiju, na razini Europske unije u narednom razdoblju biti će otvoreno niz natječaja, iz kojih se mogu povući sredstva upravo u svrhu opisane uporabe vodika.

Nova Gorica – Danas je u Novoj Gorici završena dvodnevna konferencija „Hydrogen Ecosystem North Adriatic 2022.“ na kojoj su uz predstavnike ministarstava iz Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli-Venezia Giulia, sudjelovale eminentne tvtke iz navedenih država i regije. Na konferenciji su sudjelovali i Ivan Herak, član uprave ACI d.d. za financije, korporativno pravo i ljudske resurse te Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d. za investicije, marketing i maloprodaju.

Josip Ostrogović je istaknuo da je Hrvatska prepoznala prilike i važnost čiste energije, te je na tragu politika EU započela s poduzimanjem aktivnih mjera u svrhu provedbe politika zelene tranzicije. U ožujku 2022. godine Hrvatski sabor donio je Strategiju za vodik do 2050. godine, koja određuje okvirne mogućnosti razvoja proizvodnje, pohrane, transporta i općenito uporabe vodika s ciljem smanjenja CO2 emisija, kao i mogućnosti uključivanja gospodarstva u sektor proizvodnje opreme, čime bi se osigurala tehnološka prilagodba i sudjelovanje na europskom i svjetskom tržištu vodikovih tehnologija, što je prepoznao i ACI, koji je postao predvodnik zelene tranzicije.

Ivan Herak istaknuo je da je Republika Hrvatska uključena u projekt „Dolina vodika Sjeverni Jadran“, zajedno sa Republikom Slovenijom i autonomnom talijanskom regijom Friuli, Venezia Giulia, koja ima za cilj povezivanje projekata koji su sastavni dio doline, s potencijalnim partnerima u državama članicama doline. Član tog konzorcija postao je nedavno i ACI.

S obzirom na intenciju što brže prilagodbe odnosno tranzicije na zelenu energiju, na razini Europske unije u narednom razdoblju biti će otvoreno niz natječaja, iz kojih se mogu povući sredstva upravo u svrhu opisane uporabe vodika. Za prvi takav natječaj Nadzorni je odbor ACI- ja dao Upravi ACI-ja suglasnost za sudjelovanje u projektu Koridor mobilnosti sa nultom emisijom – Sjeverni Jadran. Temeljem navedene suglasnosti ACI d.d. je podnio prijavu na natječaj „Dolina vodika Sjeverni Jadran“, tj. „North Adriatic Hydrogen Valley“ (Horizon Europe Programme-Clean Hydrogen Joint Undertaking“, Hydrogen Valleys (smart-scale).

error: Content is protected !!