Camino Krk i OPG Jasminka Gršković osvojili prestižnu Sunflower Award

Osim Camina, nagradu, i to Srebrnu povelju u kategoriji projekti (nositelji) zaštićenih i marketinških oznaka, zaslužilo je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jasminka Gršković iz Krka, a čiji su kvalitetni proizvodi nositelji oznaka Hrvatski otočni proizvod i Dar iz Krka

Prestižnu nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award za 2021. godinu ove su godine dobila i dva krčka predstavnika: Camino Krk i Turistička zajednica Grada Krka te Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jasminka Gršković

U Cavtatskom Hotelu Croatia, između 27. i 30. travnja 2022. godine, održao se 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu, i to pod geslom Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost, s time da je u fokusu bila tema: Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane pandemijom bolesti COVID-19.

Organizator ovog Kongresa koji je okupio 300-tinjak sudionika – mahom znanstvenika i ostalih stručnjaka – iz više europskih zemalja bila je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo. Tijekom trajanja skupa, motivirani geslom i glavnom temom, održani su brojni paneli, rasprave, okrugli stolovi, radionice i popratna događanja, drugim riječima predstavljeni su najrecentniji znanstveni radovi te razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse.

Među sudionicima Kongresa svoje su mjesto zaslužili i predstavnici krčke delegacije Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka, Boris Latinović, direktor Turističke zajednice Općine Dobrinj, Branko Karabaić, direktor Turističke zajednice Općine Punat, Andrea Orlić Čutul, direktorica Turističke zajednice Općine Omišalj i Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice Općine Baška.

Naime, u sklopu Kongresa, 28. travnja, po deveti je put dodijeljena nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award za 2021. godinu, i to u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti (nositelji) zaštićenih i marketinških oznaka. Naposljetku, odlukom Ocjenjivačkog suda, dodijeljeno je 59 nagrada, a jednu od njih – Zlatnu povelju – zaslužio je i otočni projekt Camino Krk, i to u kategoriji – aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru. Riječ je o relevantnoj akciji koja je prerasla u svojevrsnu platformu za ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost, omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.

Camino Krk i Turističku zajednicu Grada Krka kao koordinatoricu i nositeljicu aktivnosti tog sve značajnijeg projekta za ovu je prestižnu nagradu kandidirala Primorsko-goranska županija, zajedno s još 14 inicijativa. S obzirom na činjenicu da je priznanje dodijeljeno za prošlogodišnje aktivnosti, podsjetimo kako je 2021. trasirana kompletna 150 kilometara duga Camino ruta, izrađeni su i objavljeni detaljno postavljeni stručni tekstovi u višejezičnim varijantama, postavljena je nova signalizacija (ukupno 350 oznaka), izvršeno je markiranje prema preciznijoj shemi, trasa je očišćena i uređena, u Krku i Korniću (početnoj i završnoj točki rute) postavljene su višejezične info-ploče, u nakladi od 16.000 primjeraka publicirana je Camino Krk karta, uspostavljeni su profili na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Camino Krk Story, u krčkom Turističko-informativnom centru podijeljeno je više od 1.000 hodočasničkih putovnica, redizajnirani su pečati (vjerodajnice) i postavljeni na najatraktivnijim točkama rute, a u razvoj i realizaciju svih tih aktivnosti uključile su se i ostale lokalne turističke zajednice. Također, nakon objave javnog poziva, projekt je podržalo još 107 dionika, točnije predstavnici smještaja u domaćinstvu (42), hoteli i kampovi (31), turističke agencije (17), ugostiteljski objekti (12) i prijevoznici (pet).

Nastavno na sve prethodno izdvojeno, nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske možemo povezati s visokim trećim mjestom na koje je Camino Krk pozicioniran u kontekstu Međunarodnih nagrada za održivi turizam – Skål International Sustainable Tourism Awards, a što ih s jednogodišnjom dinamikom dodjeljuje Skål International kao pridruženi član Svjetske turističke organizacije – World Tourism Organization. Projekt Camino Krk u konkurenciji s još deset inicijativa iz različitih dijelova svijeta, priznanje je, zaslužio u kategoriji Ruralna područja i biološka raznolikost – Countryside and Biodiversity.

Osim Camina, nagradu, i to Srebrnu povelju u kategoriji projekti (nositelji) zaštićenih i marketinških oznaka, zaslužilo je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jasminka Gršković iz Krka, a čiji su kvalitetni proizvodi nositelji oznaka Hrvatski otočni proizvod i Dar iz Krka. Dodajmo tome i kako je Primorsko-goranskoj županiji, u kategoriji ruralno-turistički projekti, dodijeljena Srebrna povelja za Kulturno-turističku rutu Putovima Frankopana u čijem je sastavu i Frankopanski kaštel u gradu Krku.

error: Content is protected !!