Baška: 12. Marijin zvon i koncerti povodom Vele Gospe

U programu će sudjelovati tri ekipe kampanara, iz Baške, Malog Lošinja i Slovenije, koji će slaviti svečanim zvonjenjem na zvoniku bašćanske župne crkve.

Tjedan pred nama, a osobito njegov završetak, u Baški će obilježiti događaji povodom blagdana Vele Gospe. Bogat program u četvrtak, 13. kolovoza otvorit će koncert klape Zvonimir i Trio Bajs.

Klapa “Zvonimir” već tradicionalno sudjeluje na svim manifestacijama kulturnog, tradicijskog i zabavnog sadržaja na području Općine Baška te tako prikazuje i obogaćuje turističku ponudu svojega kraja.  Osnovana je 2005. godine, unutar Kulturnog društva “Šoto”, u sklopu kojega djeluje i danas. Uz klapu Zvonimir, glazbenu večer u Baški uljepšati će i dinamični nastup veselog Trija Bajs.

U organizaciji Društva Sinjali u predvečerje svetkovine Vele Gospe, u petak 14. kolovoza od 21 sat, održat će se prigodni program – 12. Marijin zvon, revija kampananja. 

U programu će sudjelovati tri ekipe kampanara, iz Baške, Malog Lošinja i Slovenije, koji će slaviti svečanim zvonjenjem na zvoniku bašćanske župne crkve. Program će se preko video projekcije moći pratiti na cimiteru ispred pročelja crkve.

Posebni gosti koji će upotpuniti program bit će Stani Göderer i Deni Šesnić, duo harmonika i gitara. Program će pratiti dio projekcije “107 marijanskih svetišta u Hrvatkoj” kojim će se predstaviti petnaest najpoznatijih i nama bližih.

Na sam blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza od 21 sat u crkvi sv. Trojstva održat koncert će održati Arijana Gigliani Philipp i Edmund Andler-Borić.

Edmund Andler-Borić rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara.
Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. 

Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine. Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010. Godine 2015. dobitnik je diplome Milka Trnina HDGU-a za 2014. za promicanje orguljske umjetnosti. U 2019. mu je izašao šesti solistički CD pod naslovom Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale u izdanju Croatia Records.

Arijana Gigliani Philipp rođena je u Sarajevu gdje je završila nižu i srednju glazbenu školu odjel violine i solo-pjevanja.

Nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji nastavlja usavršavanje kod renomiranog pedagoga i opernog prvaka Stojana Stojanova Gančeva. Kao solistica nastupila je sa Zagrebačkim solistima, Sarajevskom filharmonijom, Orkestrom HNK Osijek, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Komornim orkestrom 2007, Puhačkim orkestrom Hrvatske vojske i dr. Također snimala je za arhiv HRT-a. 

Godine 2008. dobitnica je prve nagrade i pobjednik cjelokupnog međunarodnog natjecanja Lazar Jovanović u Beogradu (Srbija). U ožujku 2010. godine dobitnica je još jedne prve nagrade na međunarodnom natjecanju Solo pjevača Bruna Špiler u Herceg Novom (Crna Gora). Od 2014. pročelnik je odjela solo pjevanja u zvanju profesora mentora na srednjoj glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu.

Ulaz na sve događaje je slobodan!

 

error: Content is protected !!