ART & HIKE BAŠKA: Ovog vikenda doživite jedinstven spoj outdoora i umjetnosti uz neke od najljepših krčkih vizura

Vođena planinarska tura kreće ove subote iz centra Baške (Heritage hotela Forza) u smjeru Zaroka, odakle uz pogled na Velu plažu slijedi uspon ispod Velog Gradaca prema prijevoju Ljubimer (220 m). Uz odmor s pogledom na otok Prvić i Velebit, sudionici će obići mrgar na Ljubimeru i instalaciju “Kapi“

U subotu, 22. svibnja, u Baški se spajaju umjetnost i outdoor aktivnosti! Ovom neobičnom, ali sjajnom spoju možete se pridružiti u sklopu planinarskog izleta do mrgara Ljubimer  te prigodne izložbe povodom predstavljanja suvremene umjetničke intervencije “Kapi”.  Autori mnogima već poznatih kapi su Smiljan Radić i Marcele Correa, a riječ je o važnom dijelu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Lungomare Art.

Ljepotu krševite bašćanske visoravni dodatno krase mrgari, golemi kameni cvjetovi, kao rijedak primjer pučke arhitekture. Jedinstveni, lijepi, ali i krhki mrgari inspirirali su čileanskog arhitekta hrvatskih korijena Smiljana Radića i njegovu partnericu Marcelu Correa da skrenu pozornost na njihovu vrijednost te prostor oplemene stalnom instalacijom u obliku staklenih kapi.

Vođena planinarska tura kreće ove subote iz centra Baške (Heritage hotela Forza) u smjeru Zaroka, odakle uz pogled na Velu plažu slijedi uspon ispod Velog Gradaca prema prijevoju Ljubimer (220 m). Uz odmor s pogledom na otok Prvić i Velebit, sudionici će obići mrgar na Ljubimeru i instalaciju “Kapi“ koja će zauvijek podsjećati na vrijednu kulturnu baštinu otoka Krka i potrebu očuvanja suhozida. Povratak u Bašku slijedi preko prijevoja Vraca i pješčare Zarok.

Prijave i okupljanje na rasporedu su od 9 sati, start ture je u 10 sati, a vrijeme hoda je oko 3 sata. Riječ je o stazu dužine 7 kilometara s najvišom točkom na 220 metara nadmorske visine. Za sudjelovanje je potrebna je osnovna planinarska oprema – planinarske cipele, ruksak, voda, pokrivalo za glavu, štapovi za hodanje.

Prijave se primaju isključivo putem online obrasca: https://cutt.ly/pxTpmqG i to do petka, 21. svibnja 2021. Sudjevanje je besplatno, no broj sudionika je ograničen, stoga nemojte čekati posljednji trenutak! Planinarska vođena tura će se provesti u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Svi sudionici dužni su pridržavati se epidemioloških mjera.

Izložba „Kap po kap, kamen po kamen – život“, autora Sanjina Ilića i Društva Sinjali održat će se istoga dana, po povratku sa planinarskog izleta, u 13 sati u Galeriji Zvonimir.

Izložba tematski objedinjuje pučku suhozidnu arhitekturu i prirodni fenomen kraških lokava na kamenim visoravnima iznad Bašćanske doline. Taj surovi krajolik kojim se pružaju i vijugaju kamene bordure svih oblika – od pravocrtnih linija do impresivnih kamenih cvjetova – mrgara, trajna je inspiracija umjetnicima. Njihova bezvremenska ljepota zaslužuje jednako naše divljenje koliko i brigu za njihovo očuvanje i zaštitu. Poetskim okom fotografa Sanjina Ilića snimljene su i staklene Kapi, nova umjetnička instalacija, uz lokvu i mrgare, na Ljubimeru.

Službeno otvorenje izložbe na rasporedu je u 13 sati, nakon čega će biti moguće pogledati izložbu. U predvorju galerije na platnu će se prikazivati i zanimljiva reportaža o projektu, snimana za Dane orisa. Ulaz je besplatan, a svi sudionici se pozivaju na poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Sanjin Ilić rođen je u Rijeci, 1967. godine, no porijeklom iz Jurandvora kraj Baške. Dio njegove povijesti čini pripadnost dominantnom krajoliku iznad bašćanske doline te strastveno i uporno kroz foto objektiv bilježi sve njegove promjene. „Kap po kap, kamen po kamen – život“ je njegova prva samostalna izložba. Već dvadesetak godina služi se fotografijom kako bi drugima približio vlastitu fascinaciju oporom ljepotom bašćanskih visoravni.

error: Content is protected !!