Adriatic Depth Trophy: “Najdublji” ronioci svijeta ponovo na Krku

Na ovom natjecanju pojavili su se mnogi svjetski prvaci sa svih kontinenata te je 4 puta rušen svjetski rekord

Ovaj tjedan u akvatoriju otoka Krka održava se šesto po redu dubinsko natjecanje, višestruko nacionalno prvenstvo u ronjenju na dah. Od ponedjeljka do petka, neki od najdubljih ljudi na svijetu boriti će se za titulu najdubljeg na Kvarneru, što je jedno od najizazovnijih natjecanja na svijetu, pogotovo ove godine, kada je termin prebačen ranije zbog svjetskog prvenstva i more je hladnije nego inače.

“Došao sam s Filipina gdje je temperatura mora 30 stupnjeva i uskočio u Kvarner na 17-18 stupnjeva, razlika je ogromna, izazov je puno veći, ali jednako uživam tu ako ne i više. Ronjenje je stvar vještine i snalažljivosti, a Kvarner je uvijek bio poseban trofej”, kaže Petar Klovar, najdublji čovjek na svijetu, koji je prije dva tjedna na Filipinima postavio još jedan svjetski rekord.

Otok Krk već je postao poznat po roniocima koji jednom godišnje u gradu Krku odmjeravaju snage roneći na najdubljoj točci Kvarnera u kanalu Krušija, između Plavnika i Cresa. Na ovom natjecanju pojavili su se mnogi svjetski prvaci sa svih kontinenata te je 4 puta rušen svjetski rekord. Osnivač natjecanja Vitomir Maričić, i sam višestruki prvak svijeta, više izazova vidi u organizaciji nego kao natjecatelj.

“Organizacija ovakvog događaja je vrlo kompleksna, puno radije bi ronio nego hvatao sve detalje koji moraju štimati u pozadini ovakvog eventa, od sigurnosti, prijevoza, postava, volontera, sve je puno kompliciranije uvijek jer je pod vodom. Ne bi bilo moguće ovako nešto da nemamo već tradicionalne partnere u Gradu Krku, TZ Krk, ACK Krk, a ove godine smo se i premjestili u obližnji kamp Glavotok koji nam je postao baza, koji je tik uz more i ljudima se jako dopada. Do sada je uvijek sve bilo odlično, pa se nadam da ćemo i ove godine zadovoljiti standard koji smo postavili prijašnjih”, kaže Vitomir Maričić, višestruki svjetski prvak i rekorder, direktor natjecanja.

Svi zainteresirani za rezultate ili gledanje mogu se javiti na IG Adriatic Freediving i dobiti daljnje upute, finalni dan natjecanja planira se ovaj petak, nakon čega se organizira otvorena dodjela priznanja i prigodno druženje sa roniocima.

error: Content is protected !!