Projekt KUHAČA: Vrijednost lokalne proizvodnje i gastronomske baštine

U ovom projektu sudjeluju četiri LAG-a s područja Primorsko-goranske županije: „Kvarnerski otoci“, „Gorski kotar“, „Terra Liburna“ i „Vinodol

Danas je u Marini Novi u Novom Vinodolskom održano prvo događanje u okviru projekta “KUHAČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije”, koji se provodi u sklopu Programa Ruralnog razvoja RH 2014.-2020.

U ovom projektu sudjeluju četiri LAG-a s područja Primorsko-goranske županije: „Kvarnerski otoci“, „Gorski kotar“, „Terra Liburna“ i „Vinodol“.

Program su otvorili pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban u ime Primorsko-goranske županije, gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković te predsjednik LAG-a “Vinodol“ Ivica Jerčinović.

Cilj ovog projekta je poticanje razvoja ruralnog područja i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine te promocije kratkih lanaca opskrbe.

Pročelnica Ban istaknula je kako će se projektom omogućiti edukaciju i podršku lokalnim proizvođačima s područja naše Županije te unaprijediti kratke lance opskrbe, što je od velikog značaja za dugoročni razvoj ruralnog gospodarstva i održivost prirodnih resursa.

“Primorsko-goranska županija ponosna je na svoju bogatu gastronomsku baštinu te se zajedničkim trudom svih dionika može pridonijeti njenom očuvanju i razvoju”, rekla je pročelnica zaželjevši svim partnerima i sudionicima puno uspjeha u realizaciji važnog projekta koji će dati svoj veliki doprinos očuvanju gastronomske baštine, jačanju lokalnog gospodarstva i boljoj prepoznatljivosti proizvoda na tržištu.

U prvom danu programa sudjelovali su predstavnici Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, poduzeće Pulentada, a Kašetica primorsko-goranske predstavljena je kao primjer dobre prakse kratkih lanaca opskrbe. Drugog dana održat će se kulinarska radionica pod vodstvom poznatog kuhara Damira Tomljanovića u kojem će sudjelovati profesionalni kuhari s područja LAG-a “Vinodol” te učenici i profesori ugostiteljske srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenice.

error: Content is protected !!