FOTO Zvoniku na starom dubašljanskom groblju nakon skoro stotinu godina vraćen originalan izgled

“Zanimljivo je da smo na kapitelima pronašli savršeno očuvane i u kamenu isklesane listove hrasta. Naš doslovno najstariji grb nekadašnjeg kaštela i potom općine Dubašnica”

Starom zvoniku na groblju Sv. Apolinara u Dubašnici nakon gotovo stotinu godina vraćem je originalan izgled, zahvaljujući temeljitoj obnovi koja je posljednjih mjeseci privlačila pažnju brojnih šetača i posjetitelja groblja. Da su radovi bili opsežni svjedoče i brojke – samo građenje stajalo je 253.459,32 eura, stručni nadzor stajao je 10.652,15 eura, a uz 30 tisuća eura koliko je “pomoglo” Ministarstvo kulture, ostatak iznosa osigurala je Općina Malinska-Dubašnica.

O dovršetku radova na društvenim mrežama oglasio se i općinski načelnik Robert Anton Kraljić, čiju objavu prenosimo u cijelosti:

“Da se ne iznenadite novim izgledom zvonika na groblju Sv. Apolinara ako krenete dublje u Dubašnicu – Nakon skoro 100 godina od katastrofalnog udara groma, vratili smo zvonik u prvobitno stanje.

Nacrt groblja iz 1911. godine

Naime, zbog mnogobrojnih udara i derutnosti 1926. godine za vrijeme mandata načelnika P. Žgombića stabiliziran je krov debelom betonskom pločom, koja je u proljeće 2024. demontirana i potom sanirano kameno opločenje krova sa potrebnom stabilizacijom (kako se vrh zvonika ne bi otvorio).

Obnovljeni su i pojedini stupovi, a za sljedeću godinu ide još obnova stupića – pilastri na balustradi jer konzervatori zahtjevaju da budu identični dvjema preostalima. Zanimljivo je da smo na kapitelima pronašli savršeno očuvane i u kamenu isklesane listove hrasta. Naš doslovno najstariji grb nekadašnjeg kaštela i potom općine Dubašnica.

U kamenu isklesani listovi hrasta

Odlazak na staro groblje sada vizualno izgleda malo drugačije. A zvonik Svetog Kuzme i Damjana u Poljicima sada ravnopravno gleda na starijeg dubašljanskog brata. Nadam se da će Vam se svidjeti.

Posebna hvala izvođačima, poduzeću Citadela d.o.o. kojeg vodi Marinko Kučan iz Hreljina i nadzoru u vidu gospodina Rajka Sandrovca te projektantu Marku Frankoviću. Mala pomoć stigla je i od Ministarstva kulture RH. Nadam se da će Vam se promjena vizure i povratak povijesnom izgledu svidjeti”.

Pilastri će se mijenjati na proljeće 2025. godine. Jedino su ova dva preživjela posljednjih skoro 400 godina

Zvonik prije i nakon obnove

error: Content is protected !!