PGŽ: Osigurano dodatnih 65 tisuća eura za prijevoz onkoloških pacijenata; sanirat će se cesta u Šilu

Zamjenica župana Marina Medarić predstavila je drugi javni poziv za sufinanciranje programa prijevoza onkoloških pacijenata na terapiju iz jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije u 2024. godini.

Kako je istaknula na redovitoj konferenciji za novinare, poziv se odnosi na gradove i općine koje na svom području nemaju zdravstvenu ustanovu s onkološkim odjelom. Iz Proračuna Županije sufinancira se 50 posto troškova provedbe programa, a ostalih 50 posto iz proračuna JLS. Krajnji rok za dostavu prijava je 17. listopada 2024. godine do 12:00 sati.

U prvom javnom pozivu dodijeljeno je oko 30 tisuća eura za devet gradova i općina, Čabar, Kastav, Mali Lošinj, Opatija, Vrbovsko, Lokve, Matulji, Omišalj i Viškovo. Kako je utvrđeno da su potrebe za programom veće, na raspolaganju je dodatnih 65.000 eura.

Zamjenica je informirala i da je dana suglasnost ravnatelju Županijske uprave za ceste PGŽ za sklapanje Sporazuma o sufinanciranju radova sanacije dijela ceste i oborinske odvodnje na ŽC 5087, lokalitet Šilo. Duljina zahvata je 250 m. Postupak javne nabave se očekuje u drugoj polovici listopada, a početka radova planira se u prosincu 2024. godine. Trošak sanacije u visini od 377.928,20 eura, u jednakim dijelovima sufinancirat će PGŽ i Općina Dobrinj.

Primorsko-goranska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZJZ PGŽ) i Skupština europskih regija (AER) organiziraju međunarodnu konferenciju „Izazovi mentalnog zdravlja kod mladih – Regionalna perspektiva“ koja će se u Kockici Muzeja grada Rijeke održati 22. i 23. listopada 2024. godine, najavila je zamjenica Medarić.

Konferencija će se održati povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja i 20. obljetnice preventivnog programa „Trening životnih vještina“ NZZJZ-a PGŽ. Akreditirana je pri šest stručnih komora u Republici Hrvatskoj, a očekuje se oko 200 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Estonije, Nizozemske, Belgije, Španjolske, Portugala, Švedske, Norveške i Ukrajine. Konferencija se organizira uz podršku Grada Rijeke, Turističke zajednice Kvarnera i Tartu 2024 – Europske prijestolnice kulture (Estonija). Konferencija se organizira uz podršku Grada Rijeke, Turističke zajednice Kvarnera i Tartu 2024 – Europske prijestolnice kulture (Estonija).

„U vremenu sve veće polarizacije i opadanja važnosti ljudskih prava, mentalno zdravlje postaje ključno pitanje o kojem vrijedi raspravljati. Nasilje u školama, negativan utjecaj društvenih medija, lažne vijesti i osjećaj izolacije samo su neki od rastućih problema koji posebno pogađaju mlađe generacije. Riječ je o problemu koji ne muči samo nas u Hrvatskoj nego je uočen na razini Europske unije“, navela je Medarić.

Istaknula je kako je najava konferencije objavljena na mrežnim stranicama Skupština europskih regija, čiji je PGŽ član, a sama obnaša dužnost predsjednice Odbora za izbore. Prilikom prezentacije pred Skupštinom, navodi Medarić, rad županijskog Nastavnog zavoda ocijenjen je iznimno pozitivnim te je donesena odluka da se konferencija održi u Rijeci.

Detalje je iznio ravnatelj Zavoda Željko Linšak. Naglasio je da je Primorsko-goranska županija odavno prepoznala važnost ulaganja u zaštitu mentalnog zdravlja posebice kod mladih te da 20 godina, uz resorno Ministarstvo i Grad Rijeku, financira program „Trening životnih vještina“.

Program se provodi među učenicima 3. i 7. razreda u gotovo 90 posto osnovnih škola, a utječe na životne navike mladih, pojasnio je Linšak i dodao da je rezultirao smanjenjem broja pušača i konzumacije alkohola u školama za jednu trećinu. Izdvojio je i podatak da 50 posto svih mentalnih poremećaja počinju u dobi do 14. godine starosti djeteta, a čak 75 posto prije 18. godine što ukazuju na to da je zaštita mentalnog zdravlja kod djece javnozdravstveni i opće društveni prioritet.

Nakon COVID 19 krize dolazi kriza mentalnog zdravlja, zaključio je Linšak i naveo da sve veći problem predstavljaju nove tehnologije iz kojeg su razloga započeli s edukacijom djece predškolske dobi i njihovih roditelja.

Govoreći o konferenciji, rekao je da će u nastavku skupa, NZZJZ PGŽ okupiti stručne suradnike iz gotovo 90 posto škola i obraditi dosadašnje podatke te dati smjernice za nastavak programa.

error: Content is protected !!