Otok u “crvenom”: Rekordne količine kiše na Krku, vjetar ometa promet na Krčkom mostu

Prema podacima sa službenih mrežnih stranica Grada Krka, na mjernoj postaji na krčkom lukobranu danas do 17 sati je izmjereno čak 125.8 mm kiše. Velike količine kiše dobio je i ostatak otoka

Područje otoka Krka od jutros je pod “crvenim” upozorenjem, odnosno upozorenjem najvišeg stupnja Državnog hidrometeorološkog zavoda zbog obilnih oborina i jakog vjetra te mogućih grmljavinskih nevremena.

Na Krčkom mostu u 17 sati na snazi je bila zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) zbog olujnog vjetra, a zbog obilnih oborina mjestimično se na kolnicima zadržavaju veće količine vode koje predstavljaju potencijalnu opasnost za sudionike u prometu.

Istovremeno, grad Krk mjeri rekordnu količinu padalina na području Kvarnera. Prema podacima sa službenih mrežnih stranica Grada Krka, na mjernoj postaji na krčkom lukobranu danas do 17 sati je izmjereno čak 125.8 mm kiše. Velike količine kiše dobio je i ostatak otoka, pa je u isto vrijeme u Baški izmjereno 80 mm kiše, dok je Brzac dobio 73mm kiše. U Primorsko-goranskoj županiji ovim su se vrijednostima približili još samo Cres sa 74mm kiše i Delnice sa 72mm kiše, pokazuju podaci Istrameta.

Glavnina oborina najavljena je međutim za večernje sate pa se može očekivati da će količina oborina i dalje rasti.

“Zbog jake i olujne bure budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Lokalno obilna količina kiše u kratkom vremenu. Lokalno moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine > 150 mm.

Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni”, stoji u upozorenju DHMZ-a.

error: Content is protected !!