“Hrvatska pod zvijezdama”: Može li Krk spasiti svoje noćno nebo i postati zvijezda astroturizma?

Knjiga “Hrvatska pod zvijezdama” Branka Nađa otkriva puni potencijal koji naše noćno nebo skriva

Otok Krk jedna je od “zvijezda” izuzetno zanimljive knjige “Hrvatska pod zvijezdama” fotografa Branka Nađa, koji je tijekom posljednjih pet godina na različitim lokacijama diljem Lijepe naše “okidao” impresivne noćne pejzaže astrofotografije.

U knjizi koja je više od puke zbirke lijepih fotografija našli su se tako i lokva Diviška na Mjesečevom platou iznad Baške, zatim monumentalna bašćanska glagoljaška slova, Stara Baška, grad Krk, poznato stablo poprivića na putu za Vrbnik, lokalitet Bag nad Baškom te mnoge druge lokacije.

Osim prelijepih fotografija noćnog neba i Mliječne staze, Nađeva knjiga donosi i zanimljive opise lokacija i situacija u kojima su fotografije nastale. Osobita vrijednost “Hrvatske pod zvijezdama” je međutim problematiziranje “rak rane” svih astrofotografa – svjetlosnog zagađenja koje je, nažalost, zahvatilo i otok Krk.

Dok u svijetu sve više raste svijest o negativnom utjecaju svjetlosnog zagađenja na biljni i životinjski svijet, Hrvatska nažalost ozbiljno zaostaje na tom polju, pa i astrofotografi imaju sve manje tamnog neba na koje mogu računati. Otok Krk tu nije iznimka, što je prava šteta, budući da je astroturizam vrlo ozbiljna grana turizma koja svake godine u svjetlosno nezagađene destinacije privlači tisuće “lovaca na zvijezde”.

Ima li na Krku i Hrvatskoj općenito dovoljno sluha i vizije za spas zvjezdanog neba i razvoj vrlo kvalitetnog oblika turizma ostaje za vidjeti, a “Hrvatska pod zvijezdama” Branka Nađa ostaje kao trajni dokaz punog potencijala našeg prelijepog noćnog neba.

Valja tome dodati i da su neke od stotinjak fotografija poznatih hrvatskih povijesnih i turističkih lokacija popraćene i QR kodom, koji vodi na YouTube video snimke noćnih timelapseova nastalih na istim lokacijama.

Predgovor knjige napisao je Korado Korlević, naš poznati astronom svjetskog renomea, voditelj Zvjezdarnice Višnjan, koji je o knjizi, među ostalim, rekao: “Ova je monografija hommage našem Otonu Kučeri i svim starim majstorima koji su promišljali i slavili  zvjezdano nebo u umjetnosti i filozofiji”.

Branko Nađ je glavni urednik Akademski.hr, portala Sveučilišta u Zagrebu, a zadnjih nekoliko godina njegova fotografska strast usmjerena je ka pejzažnoj astrofotografiji. Iza sebe ima nekoliko izložbi u Čakovcu, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Zadru, Motovunu te nekoliko domaćih i inozemnih foto nagrada i priznanja.

Knjiga je dostupna u izdanju Naklade Slap.

Foto/video: Branko Nađ
error: Content is protected !!