Marini Punat Zlatno nautičko jedro za 2024. godinu

Marina Punat proglašena je najboljom marinom 2024. godine prema izboru nautičara i čitatelja Jutarnjeg lista te je po četvrti put osvojila prestižnu nagradu Zlatno nautičko jedro

Dana 16. rujna 2024. godine, u ACI Marini Cres održana je završna svečanost akcije „Ljeto uz Jutarnji“, na kojoj su dodijeljene nagrade za najbolje nautičke luke i turističke destinacije u Hrvatskoj. Ova akcija, koju Jutarnji list provodi već osmu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, ima za cilj promociju i ocjenjivanje turističke ponude. Ove godine, anketa je privukla pozornost čak 42.484 čitatelja, dok je upitnike ispunilo 6.464 nautičara i gostiju.

Marina Punat osvojila je Zlatno nautičko jedro za 2024. godinu, što joj je četvrta pobjeda u povijesti ove akcije, nakon osvojenih nagrada 2017., 2019. i 2022. godine. Srebrno jedro pripalo je Marini Frapa Rogoznica, dok je brončano jedro osvojila ACI Marina Rovinj. U novouvedenoj kategoriji Top destinacija, Dubrovnik je zauzeo prvo mjesto, a slijede ga Zadar i Mali Lošinj.

Nagrade su uručili Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, ministar turizma i sporta Tonči Glavina te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

Renata Marević, direktorica Marine Punat, s ponosom je primila nagradu te izjavila: “Ovo priznanje dolazi u godini kad marina slavi svojih 60 godina uspješnog poslovanja, što ovu nagradu čini još posebnijom. Potvrda je to da su sigurnost i kvaliteta usluge i dalje na visokoj razini, što je oduvijek naš prioritet. U godini ovog velikog jubileja, realizirali smo dvije značajne kapitalne investicije ukupne vrijednosti 11,5 miliona eura – naš novi Restoran Marina i najsuvremeniju dizalicu za brodice do 540 tona, čime postavljamo čvrste temelje za uspješnu budućnost marine. Veliko hvala svima koji su glasali za nas, a najviše našim zaposlenicima i suradnicima koji svakodnevno ulažu trud u održavanje visoke razine kvalitete i uspjeha Marine Punat.”

Marina Punat danas

Danas je Marina Punat najznačajniji nautički resort Hrvatske koji pruža cjelokupnu paletu usluga za suvremene nautičare, 365 dana u godini. Utemeljena 1964. godine pri Brodogradilištu Punat kao zimovalište za tri sportske jedrilice njemačkog vlasnika, Marina Punat ubrzo postaje lider nove gospodarske grane – nautičkog turizma. Punih 50 godina najveća je marina naše obale Jadrana, uz kontinuirani rast do maksimalnog kapaciteta od 850 vezova u moru i oko 500 suhih vezova. Posljednjih desetak godina intenzivno se prioritizira poslovni rast temeljen na održivosti, odnosno na podizanje kvalitete usluge uz maksimalno očuvanje i zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz suvremene vezove u moru i suhe dokove, sveobuhvatni yacht servis i čak dvije nautičke trgovine, tu se nalaze i supermarket, Hotel Kanajt 4* okružen s desetak mobilnih kućica, te dva izvrsna restorana, Marina i 9 bofora.

Investicija u novi Restoran Marina, vrijedna 4 milijuna eura, uključivala je potpunu rekonstrukciju starog objekta i izgradnju novog restorana u samo 12 mjeseci. Novi restoran moderno je osmišljen, s povezanim cjelinama na dvije razine, zatvorenom i otvorenim terasama i lounge zonom, te polivalentnim dvoranama namijenjenim poslovnim događanjima i obiteljskim proslavama.

Uz to, realizirana je i značajna investicija u novu dizalicu i bazen za plovila kapaciteta 540 tona, koja može podizati plovila do 40 metara duljine i 16 metara širine. Ova dizalica najveća je u svom tipu na Jadranu, a njena ugradnja smanjuje rizik od onečišćenja okoliša te povećava sigurnost prilikom manipulacije brodicama. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 7,5 miliona eura, a realizirana je kroz tri godine.

Ministar turizma i sporta, Tonči Glavina, rekao je da akcija Jutarnjeg stavlja posebno svjetlo reflektora na hrvatsku nautičku ponudu te da je hrvatski turizam spreman za promjene koje očekujemo u svijetu klimatskih promjena.

– Kroz ovo provedeno ocjenjivanje dobivamo jako dobar presjek što destinacija nudi i kakva je kvaliteta njezine ponude. Umjesto brojki, fokus nam u budućnosti treba biti na kvaliteti sadržaja, kvaliteti usluge i pronalaženju balansa između turizma i kvalitete života stanovništva – rekao je ministar, dodavši da ne želimo biti u situaciji da kroz tri do pet godina imamo proteste lokalnog stanovništva protiv turizma, što se trenutno događa u poznatim svjetskim turističkim zemljama te da je jedini put za budućnost održivi turizam.

Marina Punat sa svojim sestrinskim tvrtkama unutar MP Grupe najveći je poslodavac na području Punta i okolice, zapošljavajući ukupno 150 djelatnika tijekom cijele godine, dok kooperanti koji posluju u sklopu marine zapošljavaju dodatnih 170 ljudi. Održivi poslovni model Marine Punat primjer je kako nautički turizam može biti ključni oslonac lokalnog gospodarstva, osiguravajući egzistenciju lokalnog stanovništva i život malog primorskog mjesta kroz cijelu godinu.

error: Content is protected !!